Klimaatvoetafdruk Nederlandse varkens aanzienlijk lager
Het goede nieuws is dat volgens beide organisaties de CO2-voetafdruk nog lager wordt. Dat staat in het ABN AMRO rapport ‘Het varken als het ultieme kringloopdier’. Efficiënte productie helpt volgens de bank. Maar vooral gebruik van reststromen, groene energie en dagontmesting verlagen de afdruk. De mogelijkheden tot reductie te onderzoeken zijn in drie scenario’s doorgerekend. Een scenario van het ‘NL gemiddelde’ op basis van het gemiddelde Nederlandse gesloten varkensbedrijf met gemiddelde technische resultaten volgens Agrovision, Binternet, CBS en KWIN. Dan komt de CO2-voetafdruk op 3,74 kg CO2 eq.
7 tot 29 procent reductie
In het tweede scenario is gebaseerd op de ‘Top 20%’ met goede technische resultaten die behoren tot de top 20 procent van Nederland op basis van Agrovision. De voetafdruk wordt hierdoor verder verlaagd naar 3,47 kg CO2 eq. De reductie van de CO2-voetafdruk via goede technische resultaten bedraagt 7 procent.
Met het derde scenario ‘Voer- en mest-maatregelen’ is een nog hogere reductie te realiseren van 29 procent naar 2,65 kg CO2 eq. Bij dit sceanrio wordt gebruik gemaakt van van veel (natte) bijproducten, dagontmesting en groene energie. Voor de CO2-voetafdruk maakt het daarbij weinig uit of deze groene energie uit vergisting komt of uit zonne-energie. Methaan heeft een greenhousegasfactor van 26-34 en heeft daardoor veel invloed. Door het brijvoerrantsoen daalt de impact van voer bij de vleesvarkens met 20 procent. Mestvergisting levert groene stroom en warmte wat zich vertaalt in 0 emissies bij energie.
Veevoerindustrie belangrijke schakel
Nederlandse mengvoerindustrie is volgens ABN-AMRO belangrijk bij terugdringen CO2 –voetafdruk. De bedrijven zijn in staat om de CO2-voetafdruk van de voeders die zij verkopen weer te geven. Ook de impact van wijziging van landgebruik (Land Use Change), bijvoorbeeld als gevolg van boskap bij de teelt van soja in Brazilië is hierin meegenomen. Met deze inzichten is het mogelijk om bij rantsoenformuleringen te sturen op een lagere CO2-voetafdruk door gebruik te maken van grondstoffen die relatief goed scoren. Daarmee kunnen mengvoerbedrijven veehouders helpen om de voetafdruk te verlagen.
Diermeel en insecten
Sinds het najaar van 2021 is in Europa het gebruik van diermeel weer toegestaan in pluimvee- en varkensvoeders. Dit kan bijdragen aan het sluiten van kringlopen. Ook insecten mogen sinds najaar 2021 worden gebruikt. Onderzoek toont aan dat de larven van de zwarte soldaatvlieg een goede vervanger zijn van sojaeiwit en een gunstige invloed hebben op de gezondheid van varkens en tevens de potentie heeft om de voetafdruk te verlagen.
Hoe kan de varkenshouder broeikasgassen verlagen?
De meest kansrijke maatregelen voor verlaging van de CO2-voetafdruk van varkensvlees op boerderijniveau zijn volgens Wageningen UR, Blonk Consultants, ABN AMRO:
▶ Dagontmesting ter voorkoming van stikstof- en methaanemissie.
▶ Opwekking van groene energie uit mestvergisting en/of zon.
▶ Vermindering van gebruik van grondstoffen met een hoge CO2-voetafdruk als gevolg van Land Use Change (vooral soja).
▶ Gebruik van (natte) bijproducten met lage CO2-toerekening en het voorkomen van energiegebruik voor indroging.
▶ Optimaliseren van voeders op basis van CO2-voetafdruk door mengvoerleverancier.
▶ Verhoging efficiency door goede technische resultaten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: ABN Amro