AVP houdt Europese varkenshouderij in haar greep
In de periode van 17 december 2021 tot en met 27 januari 2022 werden geen nieuwe AVP-uitbraken bij varkens op Duitse boerderijen geregistreerd. Wel werden in deze periode, volgens een rapportage van het Friedrich-Loeffler Instituut (FLI), opnieuw talrijke uitbraken (27) gemeld uit Roemenië. Daar betrof het op één na uitsluitend boerderijen met minder dan 100 varkens. Het AVP trof één bedrijf met ruim 3.200 varkens ten zuidwesten van Boekarest getroffen. In Bulgarije werden twee met AVP besmette varkens aan de rand van een dorp in het zuidwesten van het land aangetroffen. Beide varkens waren van onbekende herkomst. Binnen een straal van 10 kilometer rondom de vindplaats werden alle geregistreerde varkens onderzocht. Op 31 december 2021 dook in Moldavië het AVP virus op bij een boerderij met minder dan 100 varkens. Begin januari werd in Noord-Macedonië voor het eerst het AVP-virus aangetroffen. Dit op een bedrijf met 18 varkens in het oosten van het land, nabij de grens met Bulgarije. Rusland meldde drie uitbraken in varkensstapels, de Filipijnen één en Vietnam vijf uitbraken. Nadat in februari 2021 voor het eerst AVP-uitbraken vanuit Borneo (Maleisië) werden gemeld, wordt nu een andere staat (Sarawak) aan de noordwestkust van Borneo getroffen. Daarnaast werd het AVP-virus aangetroffen op 16 varkensbedrijven in het zuidwesten van Maleisië. In Bangkok (Thailand) testten drie als huisdier gehouden varkens positief op het AVP-virus.
Wilde zwijnen
Onder wilde zwijnen is een verspreiding van het AVP-virus nog niet tot stilstand gekomen. In januari 2022 meldden Polen 128 en Roemenië 134 AVP-gevallen bij wilde zwijnen. In de verslagperiode werden 97 gevallen uit Duitsland gemeld. Op 7 januari 2022 werd het AVP-virus vastgesteld op het Italiaanse vasteland in de regio Piemonte. Daarna volgden nog 14 AVP-meldingen uit deze regio.. Begin januari 2022 werden in het noordoosten van Hong Kong zes dode AVP-positieve wilde zwijnen gevonden.
Betere voorlichting
Op basis van de met AVP getroffen bedrijven in Oost-Europese landen signaleert het Friedrich-Loeffler Instituut (FLI) dat het voornamelijk bedrijven met zeer weinig varkens. Volgens het FLI is dit een bewijs dat particulieren en kleinere agrarische bedrijven beter benadert moeten worden wat betreft de bestrijding van de ziekte. Ook moet er geprobeerd worden inzicht te krijgen in de terughoudendheid om preventieve maatregelen te nemen om beter te kunnen communiceren en maatregelen indien nodig aan te passen.
Landsgrenzen
Wat ook een rol speelt bij de verspreiding van het AVP-virus zijn de landsgrenzen. Zowel de uitbraak in Noord-Macedonië als Moldavië vonden plaats op boerderijen zeer dicht gelegen bij de grens met Bulgarije en Roemenië. Volgens het FLI is een overdracht van het AVP-virus door besmette wilde zwijnen uit de reeds aangetaste buurlanden daarbij zeer denkbaar.
Italië
Het vasteland van Italië is al tientallen jaren vrij van AVP, in tegenstelling tot Sardinië, waar de ziekte sinds 1978 endemisch. Nu zijn in Noord-Italië met AVP besmette wilde zwijnen ontdekt. Het betrokken virus is van het genotype 2. Dit komt overeen met het virus dat momenteel in Europa circuleert en niet met het virus van genotype 1, dat endemisch is op Sardinië. In Duitsland werden in januari nog twee gevallen gemeld uit Mecklenburg-Voor-Pommeren. Uit Brandenburg werden 46 gevallen gemeld. In Saksen werden in de verslagperiode 45 gevallen gemeld.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Friedrich-Loeffler-Institut