Flinke voorraden varkensvlees in Duitse koelcellen
Uit de gegevens van AMI blijkt dat sinds de COVID-19 pandemie het Duitse varkensvlees steeds vaker werd opgeslagen in Duitse koelhuizen. Volgens de marktorganisatie piekten de voorraden in juli 2021 op zo’n 259.000 ton. Daarna werden de voorraden enigszins teruggebracht, maar in december 2021 was er echter weer een aanzienlijke stijging. Met 228.000 ton waren de hoeveelheden ongeveer 39 procent hoger dan in november 2021. Dit maakte varkensvlees het meest opgeslagen product in december 2021. Het aandeel in landelijke opslag van koelingsproducten was 23 procent. Algemene diepvriesproducten volgde op de tweede plaats met een kleine 17 procent.
Pandamie en concurrentiedruk
De verminderde vraag naar varkensvlees, die grotendeels te wijten is aan de minder afzet in de horeca als gevolg van de coronapandemie en deels aan de exportbeperkingen, heeft ervoor gezorgd dat er meer varkensvlees moet worden opgeslagen. De zwakke vraag kon niet volledig worden gecompenseerd door de sterk verminderde productie van varkens en varkensvlees in Duitsland. Daarnaast is de concurrentiedruk op de Europese markt nog steeds erg hoog.
Alleen Duits varkensvlees
De huidige gespannen marktsituatie komt duidelijk tot uiting in de voorraadcijfers en dit leidt tot een extra belasting voor de markt is. De Duitse varkenshouders vinden daarom dat verdere verkoopcampagnes in de supermarkten, specifiek gericht op Duits varkensvlees, dringend nodig. Een negatief voorbeeld hier is volgens ISN de groothandel Metro, die ondanks aanhoudende kritiek, reclame blijft maken voor varkensvlees uit andere landen van herkomst, terwijl de magazijnen in Duitsland overvol zijn, de producentenprijzen dalen en veel varkenshouders in Duitsland in een financiële crisis zitten. De Duitse varkenshouders eisen dat enkel Duits varkensvlees - vanaf de geboorte van het dier – in de supermarkten wordt verkocht en dat herkomstetikettering voor alle varkensvleesproducten komt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bronnen: AMI, ISN