Column: Het blijft aanmodderen op de varkensmarkt en met de prijzen
De varkensmarkt blijft lastig en wil maar niet in beweging komen. Het slachtvolume blijft op peil met 310.000 varkens in de laatste week. Wat we wel zien, is een fors dalend slachtgewicht met 2,5 kilogram naar 98,1 kilogram nu. Op dit moment gaan nog steeds grotere aantallen slachtvarkens naar Oost- en Zuid-Europa en daarmee daalt het aanbod van slachtrijpe varkens. Dat zal de weg vrij moeten maken naar een betere varkensprijs de komende periode. Helaas lijkt het er nog niet op dat dit de komende en volgende week gaat gebeuren. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,39 euro staan.
Het slachten gaat door, maar de verwerking is en blijft lastig
In Duitsland is de situatie niet veel beter. Het aantal geslachte varkens is met 767.000 varkens laag en het slachtgewicht stijgt met 0,15 kilogram in één week tijd. Dus alle aangeboden varkens worden niet geslacht. Er zijn niet voldoende handen aan de slachtbaan om alles rond te zetten en daarmee staat niet alleen het slachten van varkens onder druk, maar ook de verwerking van het varkensvlees stagneert. Dit laatste is ook in Nederland het geval. Het slachten gaat door, maar de verwerking is en blijft lastig. Daardoor wordt er meer vlees verkocht dat nog bewerkt moet worden. Dit laatste zal dus een lagere marge opleveren. Voor de varkenshouder is dit echter geen nieuw, die weten hoe dit werkt.
De rest van Europa is hetzelfde verhaal als vorige week. In Italië daalt de prijs met 3 centen, Spanje laat wederom een verhoging zien en de rest blijft onveranderd. Ook in China daalt de prijs van de varkens gestaag. Dit jaar hebben ze daar een slordige 25 centen per kilogram ingeleverd en daarmee wordt het ook in dit land een verliesgevende business. Dit zal op den duur leiden tot stoppers en vermoedelijk meer vraag. Dit scenario zal echter zeker nog even duren.
Vleesvarkenshouders willen gewoon niet meer voor een big betalen
Op de biggenmarkt is de tendens hetzelfde. De prijs komt niet meer van zijn plaats door onvoldoende perspectief op vleesvarkensmarkt. Alleen Italië met een plus 2 euro en Spanje met een stijging van 1 euro noteren iets hoger, maar voor de rest valt er niks te beleven. Vraag en aanbod blijven in evenwicht, maar de vleesvarkenshouder wil gewoon niet meer betalen op dit moment.