Belgische landbouworganisaties presenteren crisisplan varkenshouderij
Om de Vlaamse varkenshouderij door de huidige diepe crisis te loodsen, moeten alle betrokken partijen, van diverse overheden tot de respectievelijke spelers uit de varkensketen, hun verantwoordelijkheid nemen. Daartoe roepen de Vlaamse Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) op in een gezamenlijk crisisactieplan.
Uiterst penibele situatie
In een toelichting verwijzen de beide landbouworganisaties naar het feit dat de Vlaamse varkenssector zich al maandenlang in een uiterst penibele situatie bevindt. Zo bereikten de varkensprijzen in het afgelopen jaar een dieptepunt en stegen de voederprijzen zeer fors. Dit kwam bovenop de impact op de markt door AVP in Europa en de gevolgen van de mondiale coronamaatregelen. Deze twee aspecten hebben een zeer grote impact op de afzetmarkten voor Belgisch varkensvlees. De gevaarlijke combinatie van enerzijds een langdurige slechte marktsituatie en anderzijds hoge productiekosten zorgt voor een ongekende aanhoudende crisis bij de Vlaamse varkenshouders. Door acute liquiditeitsproblemen en zonder zicht op beterschap dreigen ook financieel gezonde bedrijven slachtoffer te worden van een faillissement, vrezen de Boerenbond en ABS.
Partijen moeten actie ondernemen
De twee landbouworganisaties onderstrepen dat ter verbetering van de liquiditeitspositie van de varkensbedrijven op verschillende partijen actie zullen moeten ondernemen. Daarbij wijzen de twee organisaties concreet naar de Vlaamse overheid én de verschillende ketenpartijen voor het leveren van gerichte liquiditeits ondersteunende maatregelen. Parallel hieraan dienen op Europees niveau een aantal crisismechanismen dringend geactiveerd te worden.
Stikstof
De Boerenbond en ABS dringen ook aan op snelle duidelijkheid voor de varkenshouders wat betreft een opkoopregeling met betrekking tot de stikstofproblematiek. Volgens de twee organisaties zadelt de stikstofdiscussie veel bedrijven op met een onhoudbare onzekerheid. „Voor een aantal varkensbedrijven die straks geen toekomst meer hebben omwille van hun stikstofuitstoot, kan beter vandaag dan morgen duidelijkheid komen", stelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. De twee organisaties roepen de overheid op om nu alvast te starten met een opkoopregeling voor varkensbedrijven. Het snel opkopen van varkensbedrijven, deze met de grootste N-impact als eerste, moet sowieso de toekomstige taakstelling van de varkenssector in het stikstofdossier haalbaarder maken.
Langere termijn
Op langere termijn zullen er structurele maatregelen moeten worden genomen om enerzijds het onevenwicht in de markt aan te pakken en anderzijds de sector te helpen te voldoen aan een aantal maatschappelijke verwachtingen op het vlak van stikstof en dierenwelzijn. Om daaraan te kunnen voldoen presenteren de Boerenbond en ABS in hun gezamenlijk crisisactieplan concrete voorstellen. De oprichting van een ruim transitiefonds voor stikstof en aanvullende Europese ondersteuning voor een transitie naar een nog hoger dierenwelzijnsniveau en vanuit de sector werken aan een sterker verdienmodel en een productdifferentiatie.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Boerenbond België