Column: Kleine lichtpuntjes wijzen richting betere prijzen
De varkensprijs blijft deze week op een onveranderd staan en zo ook de Boerenvarkensprijs op 1,39 euro. De komende week is het aanbod nog ruim en door een tekort aan personeel wordt er met de varkens geschoven. Het is echter nog niet zo dat er minder varkens worden geslacht. 310.000 varkens in een week is en blijft een behoorlijk aantal. Alleen het slachtgewicht is weer ruim boven 101 kilogram en dat is weer fors hoger dan vorige week. Hoe dit zo komt, is even een raadsel.
Duitse import van vleesvarkens vanuit Nederland en Denemarken is fors minder
Hetzelfde verhaal is er in Duitsland. Daar is het aanbod niet groot. Voor de derde week op rij is het aantal slachtingen beneden de 800.000. De indruk is dat in Duitsland alle varkens wel worden geslacht; alleen de import van vleesvarkens vanuit Nederland en ook Denemarken is fors minder. Het slachtgewicht blijft met ruim 98 kilogram nagenoeg onveranderd. Wat we afgelopen vrijdag wel hebben gezien, is dat voor het eerst in drie weken op Teleporc varkens zijn verkocht. Het waren slechts twee partijen, maar wel voor 1,24 euro, terwijl op de schaduwnotering afgelopen woensdag nog varkens zijn verkocht voor 1,15 euro.
Zijn dit de eerste tekenen van enig herstel van de varkensmarkt? Het lijkt er wel iets op. Frankrijk, waar de notering al weken op nagenoeg onveranderd koerst, kwam afgelopen donderdag met plus 2 centen en in Spanje steeg de varkensprijs voor de vijfde maal op rij met ruim 2 centen. In Italië blijft de prijs maar dalen. Hier zijn ze dit jaar al 20 centen kwijt, maar dit zal voor het grootste gedeelte wel met de AVP te maken hebben.
De hoop op herstel wordt gevoed doordat heel veel landen de coronaregels aan het afschalen zijn en er weer meer ruimte komt om uit eten te gaan. Deze restaurants zullen weer meer bevoorraad moeten worden en dat levert extra vraag op naar vlees. Ook zorgt het afschalen van de regels ervoor dat er weer meer personeel aan de slachtlijn is en er weer gemakkelijker vlees kan worden verwerkt. Het zijn allemaal kleine lichtpuntjes die op een gegeven moment samenkomen en voor een kleine stijging van varkensprijs gaan zorgen. Nee, niet deze week maar hopelijk nog wel in februari.
Je hoort van meerdere zeugenhouders dat ze de handdoek in de ring gooien
De biggenmarkt staat ook in de wacht. Wachten op een betere varkensprijs en pas dan zal dit één op één worden door vertaald in een hogere biggenprijs. Het enige positieve geluid komt uit Spanje en Italië waar de biggenprijs in kleine stapjes blijft stijgen. Voor menig zeugenhouder duurt dit te lang en je hoort al van meerdere zeugenhouders dat ze de handdoek in de ring hebben gegooid en aan het leegdraaien zijn. Maar ook van anderen dat ze er serieus aan het nadenken zijn om ook te stoppen.
Het is natuurlijk niet vreemd. Een snelle rekensom leert dat een bedrijf van 500 zeugen elke drie maand er 100.000 euro achteraan gooit. Natuurlijk zal er commentaar van sommigen zijn dat er voldoende buffer is, maar ga er maar aan staan. Hard werken en veel geld wegbrengen, is niet leuk en dat zal het nooit worden. En we hebben het nog niet eens gehad over de AVP. Stel er komt een geval in Nederland. Hoeveel buffer ben je dan nodig om dit te overleven. De Boerenbiggenprijs blijft vooralsnog op 28 euro staan.