Topigs Norsvin fokt in Canada zeugen specifiek voor vrijloop kraamhokken
In het Canadese Manitoba bouwt Topigs Norsvin momenteel een nieuwe kernfoklocatie met de naam ‘Innova Canada’. Innova Canada wordt de hoofdlocatie voor het fokken van de Z-lijn, één van de lijnen van de TN70 zeug. Opvallend is dat Topigs Norsvin deze nieuwe kernfoklocatie voorziet van vrijloop kraamhokken voor de zeugen tijdens de lactatieperiode. Voor zeugen tijdens de kraamperiode is gekozen voor het Pro Dromi Liberté systeem. Dit systeem kan de zeugen vrij huisvesten bij hun biggen maar ook de zeugen opsluiten tijdens het werpen. De biggen hebben een nest met een microklimaat en een warme waterbedbodem. Tijdens de dracht zitten de zeugen in kleine groepen van 26 zeugen. Ze worden gevoerd met individuele voerdosators en de vreetplaatsen zijn voorzien van schouderschotten.
Grootste investering
De bouw van deze nieuwe locatie vormt de grootste investering van Topigs Norsvin ooit. Het streven is dat deze nieuwe locatie uiteindelijk leidt tot meer genetische vooruitgang met het oog op toekomstige dierenwelzijnswetgeving. Daartoe zal de stal worden uitgerust met vrijloop kraamhokken.
Dierenwelzijn steeds belangrijker
In een toelichting op de keuze voor de vrijloop kraamhokken stelt directeur genetica bij Topigs Norsvin Arjan Neerhof: „We volgen de ontwikkelingen in de samenleving en wetgeving op de voet. Zo signaleren we wereldwijd een toenemende aandacht voor het aspect ‘dierenwelzijn’. Zo is in Europa groepshuisvesting tijdens de dracht al jaren verplicht. In de nabije toekomst gaat deze verplichting ook gelden in tal van andere landen over de gehele wereld.” In dat kader volgt het bedrijf wat betreft de vrijloop kraamhokken hetzelfde pad. Zo zijn ze in Noorwegen al jaren verplicht en ook in andere Europese landen signaleert Neerhof ontwikkelingen in die richting. „Onze verwachting is dat diervriendelijke productiesystemen wereldwijd steeds belangrijker worden.”
Voorloper
Als geneticabedrijf voelt Topigs Norsvin zich verplicht een voorloper te zijn in dergelijke ontwikkelingen. Neerhof: „Met de kennis en ervaringen die we op onze eigen fokbedrijven opdoen, kunnen we onze klanten, die dit soort huisvestingssysteem in de toekomst willen toepassen, ondersteunen. De belangrijkste reden voor onze beslissing om vrijloop kraamhokken te installeren is dat we varkens fokken die moeten voldoen aan de toekomstige behoeften van onze klanten en hun markten. Daarom moeten we vooruitkijken en anticiperen op het feit dat zeugen steeds vaker in vrijloop kraamhokken zullen worden gehuisvest.”
Eigenschappen
De eigenschappen die het meest worden beïnvloed door zeugen in vrijloop kraamhokken te huisvesten zijn de moedereigenschappen van de zeug, de overleving van de biggen en het gedrag van de zeug naar haar verzorgers. Verder worden volgens Neerhof de poten en skeletstructuur van zeugen belangrijker voor een lang productief leven. „Uiteindelijk zal de variatie tussen zeugen met deze eigenschappen zichtbaar beter worden. Hierdoor wordt het mogelijk om betere zeugen te selecteren en meer vooruitgang te boeken. Dit is gunstig voor de klanten die met vrijloop kraamhokken werken, maar ook voor alle andere klanten.” Hierbij verwijst Neerhof naar de Norsvin Landrace-lijn (L-lijn) in Noorwegen. Deze wordt al jaren gefokt in huisvesting met vrijloop kraamhokken en alle TN70-klanten ervaren daar de voordelen van.
Bigoverleving
In systemen met los lopende zeugen is de bigoverleving veelal lager. Volgens Neerhof blijkt in de praktijk dat dit bij de huisvesting met vrijloop kraamhokken dit niet (steeds) het geval is. „In Noorwegen is de bigoverleving in de huisvesting met vrijloop kraamhokken de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. We zien het in onze kernfokkerij en bij onze klanten die de TN70 zeug gebruiken. Het is nu hetzelfde of zelfs hoger in vergelijking met conventionele kraamhokken.” Als oorzaak wijst Neerhof naar een combinatie van genetische selectie en het juiste management.
Opgebouwde kennis
De kennis die Topigs Norsvin in Noorwegen en enkele andere landen heeft opgedaan, gaat ze gebruiken in Innova Canada. Een van de eerste dingen die ze gaat doen, is experimenteren met een of meer dagen waarin de zeug wordt opgesloten rond de periode waarin ze werpt. Volgens Neerhof zal dat zeker helpen om de big-overleving te verbeteren.