Column: Bijna 40 weken van onveranderd of dalende prijs is de kentering begonnen
Het is weer Duitsland dat de prijs als eerste verhoogt, terwijl Nederland een veel betere exportpositie heeft. Afgelopen woensdag was het dan zover. De Duitse VEZG verhoogde de prijs met 5 centen naar 1,25 euro, ondanks dat de mutatie op 1,20 tot 1,25 euro bleef staan net als vorige week. De Duitse slachterijen hadden nog geen zin aan een verhoging dus we hebben wederom een Hauspreiss, maar ik denk de VEZG dit keer aan de winnende hand zal zijn. Vrijdag ging de Teleporc vlot mee naar boven en noteerde 1,29 euro.
Alleen Westfort voelde zich geroepen met plus 2 centen
Nederland, dat een veel betere exportpositie heeft en het vlees daardoor voor een veel hogere prijs kan verkopen, zal moeten volgen. Alleen Westfort voelde zich geroepen met plus 2 centen, maar de rest bleef onveranderd. Aanbod genoeg is de reden en waarom zouden ze dan? Het aantal geslachte varkens was vorige week ruim 320.000 dieren met een gewicht van 101,8 kilogram. Dit waren toch 10.000 varkens meer dan de weken tevoren met een nagenoeg onveranderd gewicht. Slachterijen willen blijkbaar nu wel meer slachten en afgelopen zaterdag kon je dus ook meerdere vrachtwagens met varkens richting het zuiden waarnemen. Ze zijn dus wel ‘gemotiveerd’ om de laatste goedkoopste varkens nog binnen te krijgen.
Voor volgende week zal het aanbod zeker nog wel voldoende zijn, maar er gaan ook weer meer varkens op export. Vorige week waren dit 4.000 varkens meer dan een week eerder. En ook voor komende week gaan er behoorlijk wat varkens weg, zodat we nu toch vlot een schone markt gaan krijgen en hopelijk met betere prijzen. De Boerenvarkensprijs zag vrijdagmiddag de mogelijkheid om de prijs te verhogen met 3 centen. Waarom 3 centen, want je wilt graag meer? Het aanbod is echter nog voldoende en om slachterijen mee te krijgen, was een gematigde notering dus wenselijk. Er waren meerder handelaren die direct 5 centen wilden, maar ook die de plus 3 centen terecht vonden.
België volgt Duitsland en deed ook plus 5 centen
In Duitsland steeg het aantal geslachte varkens van 800.000 naar 824.000 dieren met een onveranderd gewicht. Voor woensdag aanstaande is het wachten op de verhoging van de prijs door de slachterijen voordat de VEZG weer een stap gaat zetten. Je weet het echter maar nooit. België volgt Duitsland en deed ook plus 5 centen. Denemarken verhoogde zijn prijs met 3 centen en Spanje steeg voor de zesde week op rij. Nu met 3,7 cent. Het Spaanse totaal komt nu op plus 10 centen dit jaar. Dit geeft misschien het beste weer wat de mogelijkheden nu zijn op de markt. Italië blijft door AVP evenwel verlagen, nu met 2,2 centen. In Frankrijk steeg de varkensprijs met 0,3 cent. Al met al was dit een interessante week. Bijna 40 weken van onveranderd of dalende prijs is er nu toch een kentering gekomen. Dit geeft de varkenshouder weer moed al zijn we nog lang niet op kostprijs.
Duitsland liet de biggen gelijk ook met 1,50 euro stijgen
De biggenmarkt volgt de varkensmarkt. Zoals al eerder gezegd zullen de biggen met de varkens meestijgen en zal de voerwinst voor de vleesvarkens voorlopig weinig stijgen, maar zo werkt het vaak in het voorjaar. Duitsland liet de biggen gelijk ook met 1,50 euro stijgen en wij hebben besloten dit te volgen. Dus de Boerenbiggenprijs stijgt met 1,50 naar 29,50 euro. Alle landen waar we biggen naar toe exporteren stijgt de biggenprijs. Dus moesten we ook wel mee. In Nederland is vraag en aanbod in balans, maar er zal vermoedelijk snel meer vraag komen en zal de biggenprijs verder blijven stijgen.