Diverse soorten varkensvoer onderzocht
Minder eiwit kan leiden tot 31 procent minder ammoniak
Minder eiwit voeren is een goede oplossing om emissies uit de varkenshouderij te verminderen. Zo blijkt uit onderzoek van Phung Le Dinh. Naast minder eiwit onderzocht Le Dinh ook of verzurend voer bij varkens tot minder emissies zou leiden. Alhoewel de emissies daarbij lager waren, was het effect niet significant.
Vier groepen
Le Dinh onderzocht 576 vleesvarkens van 24,9 kg en ongeveer 63 dagen oud en verdeelde ze over vier groepen: een controlegroep die regulier voer kreeg met 18,5 procent ruw eiwit in het startvoer, 16,5 procent ruw eiwit in het groeivoer en 15,5 procent ruw eiwit in het eindvoer. Een groep kreeg voer dat was aangezuurd met benzoëzuur en calcium-formiaat. Een derde groep kreeg voer met twee procent lager ruweiwitgehalte. Dit houdt dus in 16,5 procent ruw eiwit in startvoer, 14,5 procent in het groeivoer en 13,5 procent in het eindvoer. Aan het voer werden soms nodig essentiële aminozuren toegevoegd.Een laatste groep kreeg gemengd voer; minder eiwit én aangezuurd.
110-daags experiment
Het experiment duurde 110 dagen, waarbij elke drie weken voor vier dagen metingen werden verricht. De hypothese was dat een lager eiwitgehalte van het voer en zuurder voer beiden zouden leiden tot lagere emissies en dat het gecombineerde voer tot nóg lagere emissies zou leiden.
Overduidelijk
Het effect van eiwitverlaging bleek overduidelijk. Echter, voor het verzurende voer was de pH van varkensurine wel iets lager, maar dat leidde uiteindelijk niet tot significant lagere emissies. Ook het gecombineerde voer bleek geen extra effect op de ammoniakemissie te hebben.
Minder snelle groei
Bijzonder resultaat was bovendien dat de groep varkens die minder eiwit gevoerd kreeg, sneller groeide dan de andere groepen. Het onderzoek laat zien dat het combineren van verschillende voermaatregelen om de ammoniakemissie te verlagen niet zonder meer leiden tot optelbare effecten op die ammoniakemissie.
Dit onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De volledige publicatie is te lezen op de site van mpdi.com.
Het onderzoek van Wageningen UR is voorgelegd aan enkele voerdeskundigen. Deze concluderen dat in de voerproef is gewerkt met zeer luxe voeders, die in de praktijk eigenlijk niet worden toegepast, zo schrijft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).
Wanneer een overmaat aan ruw eiwit (RE) wordt verstrekt aan varkens, dan wordt dit niet verteerd. Dat leidt tot meer uitstoot van ammoniak. In een voerproef kwamen Wageningse onderzoekers tot een ammoniakreductie van 31 procent, als wordt overgestapt van zeer luxe op sober voer. Het zeer luxe voer echter, wordt in de praktijk vrijwel niet toegepast, aldus voerdeskundigen. In het Wageningse onderzoek is uitgegaan van varkensvoer met van 18,5% RE (Start), 16,5% RE (Groei) en 15,5% RE (Afmest). In de standaard praktijkvoeders zijn de gehalten een stuk lager.
Deskundigen uit de varkenssector gaan in gesprek met Wageningen UR over dit onderzoek.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel