POV wil alleen samenwerking LTO vanuit eigen verantwoordelijkheid
Vorige week publiceerde LTO Nederland het persbericht dat ze met de POV een hernieuwde samenwerking opstart, maar de titel van dat bericht blijkt toch iets te kort door de bocht te zijn. Er is namelijk geen hernieuwde samenwerking in de vorm van een nieuw contract, zo laat de POV weten. In het persbericht geven de LTO Nederland bestuursleden aan dat ze de wens hebben voor een hernieuwde samenwerking en dat ze de POV voor een gesprek hebben uitgenodigd om die samenwerking inderdaad aan te gaan en te formaliseren met het hernieuwen van de samenwerkingsovereenkomst. Er zijn echter in de afgelopen twee jaar verschillende overleggen geweest omtrent een overeenkomst en deze werd door de POV zelfs met een jaar verlengd (het contract liep namelijk al op 1 januari 2021 af, maar werd met een jaar verlengd) om via overleg tot een nieuwe invulling van het contract te komen. Die gesprekken hebben niet geleid tot een nieuw contract.
POV-ledenenquête
Eind vorig jaar hield de POV een enquête om de mening van haar leden te peilen. Hier kwam uit dat nagenoeg alle leden vinden dat de POV een zelfstandige organisatie moet blijven, regie moet houden, met een eigen cultuur, structuur, bestuur en eigen besluitvorming. Leden willen ook dat er wordt samengewerkt met andere organisaties, ‘samen zijn we groter en sterker’. 98 procent van de leden staat achter de nieuwe koers, zo bleekt uit de ledenpeiling. Die koers is dat er vanuit de POV één varkensgeluid komt. Dat de leden zelf de koers van hun organisatie bepalen, in plaats van het bestuur. Alle leden hebben inspraak. Het bestuur zorgt voor uitvoering en het vasthouden aan de gekozen koers. Andere boerenorganisaties zijn daarnaast medestanders in de belangenbehartiging in plaats van concurrenten. De POV moet een platte organisatiestructuur blijven met korte lijnen. De organisatie is zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar en de communicatie wordt opgepakt met zoveel mogelijk leden en andere organisaties. Creëren van betrokkenheid en samen elkaars boodschappen versterken.
Samenwerken alleen vanuit kracht
Een hernieuwd contract tussen POV en LTO Nederland zal aan deze voorwaarden moeten voldoen. „Samenwerking vraagt wederzijds vertrouwen en inzet”, schrijft de POV aan haar leden. „Samenwerken vanuit kracht in plaats van macht. Een externe adviseur heeft daar eind 2021 tips voor meegegeven, na een intensief proces dat we doorlopen hebben. Deze adviezen grijpen we met beide handen aan. En wij zullen ons dan inzetten om de samenwerking met LTO verder te verbeteren. Daarnaast werken wij samen met andere belangenbehartigers en organisaties zoals vakbonden, op thema’s waar belangen gelijk zijn en elkaar versterken. Ook wordt samengewerkt met STAF en Stichting Stikstofclaim.”
Contributie LTO
In het afgelopen contract stond onder meer de verplichting dat de POV verantwoordelijk was voor het ophalen van LTO-contributie bij varkenshouders die enkel lid zijn van POV. Het POV bestuur heeft aan LTO Nederland laten weten dat ze dit niet meer wil. POV: „Dat is namelijk bijna 50 procent van ons ledenbestand. Wij willen zelf onze leden gaan factureren, en vragen LTO dat ook te doen. Dat doet recht aan de diversiteit van onze achterban en is legitiem voor ledenbinding en verantwoordelijkheid bij de eigen organisatie. POV-leden die ook LTO lid zijn, hoeven dus geen varkenshouderijbijdrage meer te betalen via de factuur van hun LTO-organisatie.” De POV geeft aan dat ze daarbij ook mogelijkheden zien om varkenshouders die nu nog geen lid zijn van een van beide organisaties, ook lid te maken. „In deze onzekere tijden op gebied van beleid en markt, heeft de varkenshouderij één sterk varkensgeluid nodig, en dat gaan we op deze manier verder versterken”, aldus het bestuur van de POV.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bronnen: POV, LTO-Nederland