De Groene Weg zoekt Duitse varkenshouders die willen omschakelen naar biologisch
Afgelopen jaar steeg de vraag naar biologisch varkens-, rund- en pluimveevlees in de Duitse detailhandel met 55,5 procent tot 49.049 ton. Daarmee wordt een marktaandeel van 2,9 procent bereikt. In het segment varkensvlees steeg de verkoop in 2020 ten opzichte van 2019 met 48,9 procent tot 11.534 ton. Biologisch varkensvlees heeft daarmee bij onze Oosterburen een marktaandeel van twee procent bereikt. Echter het aanbod van biologische dieren van Duitse bedrijven is te weinig om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Duitsland importeert daarom aanzienlijke hoeveelheden biologisch vlees uit Nederland en Denemarken.
Oproep
Een belangrijke schakel in deze import vormt Vion dochter ‘De Groene Weg’. Dit bedrijf is een van de grootste producenten van biologisch vlees in Europa. Om aan stijgende vraag te kunnen voldoen roept De Groene Weg, via de digitaal gehouden Biofach vakbeurs, Duitse boeren op om over te stappen op een biologische bedrijfsvoering.
Gemeenschappelijk doel
Tegenover het Duitse vakblad ‘Fleischwirtschaft’ stelt Allard Bakker, CEO van De Groene Weg: „Onze nauwe samenwerking met de beste biologische boeren in Nederland heeft een gemeenschappelijk doel: Een goed leven voor het dier, een eerlijke prijs voor de boer, de productie van uitstekend vlees, in de best mogelijke kwaliteit voor de klant.” In een vaste keten beleveren momenteel circa 110 Nederlandse varkenshouders het bedrijf met gemiddeld 2.300 biologische varkens per week.
Kennis delen
Op de middellange termijn wil De Groene Weg in Duitsland een met Nederland vergelijkbare keten opzetten. Daartoe zoekt ze nu Duitse varkenshouders die daarin willen participeren. Uit ervaringen in Nederland blijkt dat het gemiddeld twee tot drie jaar duurt voordat een gangbaar varkensbedrijf is omgeschakeld op een biologische bedrijfsvoering. Tegenover Fleischwirtschaft onderstreept Bakker: „Ik ken niet één varkenshouder voor wie de overstap naar een biologische manier van varkens houden economisch niet lonend is geweest.” Hij onderstreept verder dat De Groene Weg haar opgedane kennis met het omschakelen van een gangbare naar een biologische bedrijfsvoering met de geïnteresseerde Duitse boeren zal delen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Fleischwirtschaft