Column: Het voorjaar komt, ook voor de varkensprijzen
Dit was toch echt wel een week vol met verrassende ontwikkelingen en nu eens een keer in positieve zin. Week die maandag al begon met de verhoging van 4 centen van Vion. Dit was meer dan waar iedereen op had gerekend. De eerste meevaller was binnen. Dinsdag kwam de Duitse Teleporc met plus 6 centen. Dan weet je dat de VEZG op woensdag weer met minimaal plus 5 centen zal komen, maar VEZG wenst blijkbaar te blijven verrassen en steeg 7 centen. Voordat je kunt denken of de Duitse slachterijen mee kunnen komen, kwam Tönnies al met een stijging van 12 centen en daarmee kwamen ze op gelijke hoogte als de Duitse VEZG.
Vion loopt alweer bijna 3 centen achter op de andere slachterijen
De Nederlandse slachterijen deden op woensdag allemaal plus 4 centen, ook Westfort die een week eerder al een stijging van 2 centen had doorgevoerd. Deze slachterij blijft dus voorlopen. Alleen Van Rooi moest nog komen en deed plus 6 cent enen daarmee loopt Vion met het verhogen alweer bijna 3 centen achter op de laatst genoemde slachterijen. Vrijdagmorgen is dan spannend. Wat doet de Duitse Teleporc? Deze wenste vlot te verhogen. Er werd heel veel geboden en de notering kwam op 1,48 euro uit en dit is een verhoging van 13 centen. Fors zo mag je het noemen, maar ook nooit verwacht dat dit zou kunnen gebeuren. En dan is het de beurt aan de Boerenvarkensprijs. Hoeveel kunnen we verhogen? We kwamen uit tussen plus 7 en 9 centen en er is gekozen om 8 centen te stijgen. De reden is, en dat weet iedereen, we staan fors en met 8 centen stijging komen we op 1,50 euro.
Wat gaan de Nederlandse slachterijen volgende week doen? Gaan deze dubbele cijfers noteren? We hopen het natuurlijk wel, maar het kon er ook wel eens net onder de dubbele cijfers blijven. Maar heel eerlijk, het kan naar boven nooit hard genoeg gaan. Wat gaat Duitsland aanstaande woensdag doen? Ze hebben twee keer verrast en doen ze dat nog een keer? Als je verschil met Teleporc bekijkt, ligt een stijging van 10 centen voor de hand, maar ze hebben aangegeven zich nergens wat van aan te trekken dus wachten we nu even geduldig af.
Hoe kan dit nu zo ineens? Tönnies deed vorige week nog een nieuwsbrief uit en die kwam neer op dat er nog geen mogelijkheden waren om te verhogen en een week later stijgt de prijs van Tönnies ineens met 12 centen. Daarmee wordt het nogmaals bevestigd dat wat je van een slachterij hoort, is hun waarheid. Gesproken in hun wens taal en niet geschikt om de varkensmarkt te voorspellen.
Maar wat zeker meespeelt: De varkens raken op
Wat is er gebeurd de afgelopen week? Natuurlijk alles wat met corona te maken heeft, is nagenoeg afgelopen. Nederland maar ook Europa krijgt zijn vrijheid terug en kan weer uitgaan, dus worden overal de voorraden vlees weer op peil gebracht. Ook het personeel is minder ziek en dus meer handen bij het slachtproces. Maar wat zeker meespeelt: De varkens raken op. De komende week worden er nog zware varkens verkocht naar het buitenland en dan is men er doorheen; uitzondering daar gelaten. Handelaren krijgen een andere positie, niet meer schuiven met varkens, maar we kunnen wel wat extra varkens gebruiken.
Maar wat ook meespeelt, is dat Oost-Europa extra varkens kan gebruiken. Ook daar blijkt de prijs na een lang diep dal fors te stijgen en omdat in verschillende landen door de AVP het aanbod is verminderd, is daar ook meer vraag. Export vanuit Nederland gaat komende week naar Polen; ondanks dat Spanje bijna een stijging van 5 centen liet noteren. Wat dit alles voor de maand maart betekent, ga het nu niet voorspellen. In de afgelopen weken had ik namelijk ook niet zien aankomen dat er zo’n forse stijging kwam. Marktvoorspellingen blijven lastig, maar laten we hopen dat we nog een aantal weken blij worden verrast. Dit mag ook wel met de scherp oplopende voerprijzen. Dan komt nu nog even de vraag bij mij op: Waar zijn de grote voorraden vlees nu? Deze zouden een stijging toch grotendeels blokkeren? Is het niet zo dat de grootste slachterijen de grootste voorraad hebben, dus ook belang bij een hogere varkensprijs? Volgende week weer meer cijfers over de markt.
De biggenprijs zal ook snel hoger komen te staan
Dat de biggenmarkt met de varkensprijs mee naar boven gaat, ligt voor de hand. Het aanbod is al langer in evenwicht en het wachten was op een positieve varkensmarkt en die hebben we nu. Het aanbod aan biggen gaat nu dus ook snel opdrogen en ook hier gaan we een vraagmarkt terechtkomen. Dat betekent een vlot hogere biggenprijs. De Boerenbiggenprijs stijgt met een forse 4 euro naar 33,50 euro. De Duitse WeserEms deed het nog iets beter en verhoogde met 4,50 euro. Voor de komende maand zal de vraag blijven bestaan en de biggenprijs zal dus ook snel hoger komen te staan.
De voerprijzen schoten deze week omhoog door de oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk. Dit had nooit mogen gebeuren. Europa blijft toekijken of je moet het woordelijk trommelgeroffel van waarde vinden. Europa is goed in het eisen stellen aan de eigen landbouw, altijd vooroplopen. Als ze hetzelfde vooroplopen nu hadden gedaan in Oekraïne en het land lid hadden gemaakt van de NAVO en er tropen hadden gehad dan had Poetin zich in ieder geval een keer vaker achter de oren gekrabd voordat hieraan was begonnen. Dat deze oorlog gevolgen gaat hebben voor Europa is duidelijk. De voerprijzen schoten deze week omhoog, maar er gaat nog wel meer gebeuren.
Het mooiste zou zijn dat ze in Brussel nu eens wakker gaan worden en niet alleen Brussel, maar ook onze regering. Dat we afhankelijk van Rusland zijn om het gas, is al erg genoeg. Dus laten we ervoor waken dat we dit ook niet worden met het voedsel. In België is het wakker worden ook nog lang niet gebeurd. 30 procent inleveren van de dieren. Hele bedrijven moeten verdwijnen. Nederland gaat volgen. Ook hier gaan nog heel veel bedrijven verdwijnen, maar laten we in ieder geval hopen dat er voldoende overblijven om ons eigen voedsel te produceren.