Overleg samenwerkingscontract POV en LTO dreigt in impasse te komen
Tegen Nieuwe Oogst zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen dat de organisaties al meer dan anderhalf jaar bezig zijn met de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst, met veel gesprekken tussen de besturen, voorzitters en directeuren. Het prangend geschilpunt is volgens hem de POV de facturering. Die loopt, zoals bij alle bij de LTO-familie aangesloten organisaties, via de regionale LTO's. De POV wil dat zelf gaan innen.
Nieuwe voorwaarden
ZLTO-voorzitter Wim Bens geeft aan dat het om meer dan een contributienota gaat, maar om nieuwe voorwaarden die naar zijn mening niet passen bij de brede belangenbehartiging en de manier waarop binnen LTO ook door andere sectorale organisaties wordt samengewerkt. LTO-Voorzitter Sjaak van der Tak denkt dat de POV leden zal verliezen als niet meer vanuit het gezamenlijk belang wordt gedacht. Hernieuwde samenwerking kan varkenshouders die nu niet lid zijn er juist van overtuigen om wel lid te worden’, zo vertelt hij in het ledentijdschrift van LTO.
Blijven samenwerken
Het hernieuwen van het contract zoals het was, is voor de POV geen optie. Oud-bestuursleden en kritische POV-leden hadden zich in het verleden al verbaasd over sommigen afspraken in het contract, waaronder het innen van de contributie voor LTO-Nederland. Voorzitter Linda Verriet zegt echter dat de POV wil blijven samenwerken zoals ze deed, maar een deel van de achterban grote moeite met LTO heeft en wil daar dan ook niet voor betalen. „ Dat heeft ook te maken met het stikstofbeleid en het uittreden van LTO uit het landbouwcollectief in 2020. POV raakt hierdoor leden kwijt en dat doet geen recht aan het vertrouwen en het draagvlak dat wij als POV hebben. Juist nu, in deze onzekere tijden op gebied van beleid en markt, is het belangrijk dat zoveel mogelijk varkenshouders aangesloten zijn bij Eén Varkensgeluid: POV.”
Niet verantwoordelijk voor contributie
POV geeft heel duidelijk aan niet meer verantwoordelijk te willen zijn voor het ophalen van LTO-contributie bij varkenshouders die alleen lid zijn van POV. „Uiteraard blijven wij benadrukken dat lid zijn van zowel POV als LTO van toegevoegde waarde is. Onze leden verplichten we niet meer te betalen voor een organisatie waar ze niet zelf voor kiezen. Dat heeft ook te maken met het stikstofbeleid en het uittreden van LTO uit het landbouwcollectief in 2020”, aldus Verriet.
Volgens de POV heeft de organisatie drie soorten leden. 10 procent van de varkenshouders is alleen lid van LTO, 45 procent is lid van LTO en van POV en nog een 45 procent is alleen lid van de POV. In de oude samenwerkingsovereenkomst was volgens de POV geregeld dat er bij alle drie de groepen gelijke contributie werd geïnd: voor LTO Nederland, de LTO-regio’s en POV. POV wil dit in de nieuwe overeenkomst niet meer. „Inhoudelijk willen we blijven samenwerken zoals we deden en dat verder verstevigen. Onze organisatie, met goede bestuurders en capabele medewerkers, is ook van toegevoegde waarde voor de LTO-organisatie en haar belangenbehartiging, en vice versa. Daar kunnen we elkaar goed in versterken. Evenals we samenwerken met andere organisaties, dat vragen leden ook van ons.”
POV-enquête
Volgens voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord hebben de leden van de POV in een enquête in meerderheid bevestigd dat ze voor samenwerking tussen de POV en LTO zijn. Dat blijkt inderdaad uit de enquête en is ook de reden waarom Verriet aangeeft te blijven samen zoals de POV dat deed, maar wel met een aantal aanpassingen dat ervoor zorgt dat de POV een onafhankelijke organisatie blijft en dat het stoppen van het innen van LTO-contributie daar bij hoort. In de enquête die vorig jaar november werd gehouden, wil bijna 90 procent van de leden dat de POV primair verantwoordelijk is voor de belangenbehartiging. Daartoe dient de POV zelf haar leden te benaderen en ook de contributie te innen.
POV primair verantwoordelijk
Verder zegt 61 procent van de POV-leden het belangrijk te vinden dat LTO de POV blijft vertegenwoordigen bij overheden, bedrijfsleven en NGO’s. De leden willen niet dat sectoren tegen elkaar worden uitgespeeld. De POV dient ook zelf de regie te behouden. Maar liefst 89 procent van de leden vindt dat de POV primair verantwoordelijk is voor de belangenbehartiging varkenshouderij en haar leden. Ook hiervoor bleek in de enquête een meerderheid te zijn. Op de stelling: ‘De POV is een zelfstandige organisatie met een eigen cultuur, structuur, bestuur en besluitvorming en moet daaraan doorbouwen’ is 98 procent van de leden het eens.
Meebetalen regionale belangbehartiging
Varkenshouderster Annechien ten Have geeft in Nieuwe Oogst dat de samenwerking door het geschil over het heffen van de contributie niet stuk gaan en vreest anders voor een stijging van de contributie als deze apart moet worden betaald. Varkenshouder Mario Berkers in Deurne pleit eveneens voor blijvende samenwerking met één varkensgeluid. Ook hij is niet blij met het moeizame verloop van de voortzetting van de samenwerking en is van mening dat het de tijd is van ruziën. Zijn standpunt: Haal samen als een organisatie het geld op. Jos Naalden in Bergen op Zoom, bestuurlijk actief bij ZLTO en POV vindt de POV verreweg de beste belangenbehartiger is op sectoraal en landelijk niveau, maar lokaal niet en dat je als POV-lid mee moet betalen aan de regionale belangenbehartiging.
POV geeft aan dat een deel van de varkenshouders dat lid van POV is, heeft aangegeven lokaal LTO-afdelingen te willen blijven steunen. Er is veel draagvlak voor het lokale werk van bestuurders. Verriet: „Wij onderzoeken hoe we dit kunnen organiseren en nodigen lokale LTO-bestuurders uit om hierover met ons van gedachten te wisselen. We hebben elkaar hard nodig om ruimte te houden om te ondernemen.”
Belang varkenshouderij
De POV heeft LTO een samenwerkingsovereenkomst voorgelegd, waarin zij stelt om de samenwerking ongewijzigd continueren. Een overeenkomst waarin tevens aangegeven wordt dat elke organisatie zelf verantwoordelijk is voor lidmaatschappen en contributie-inning en waarin de representativiteit over en weer kan worden geregeld. Het is volgens POV vooral voor LTO van belang, en daarmee in belang van de varkenshouderij, dat de varkenshouders die alleen lid zijn van POV, meetellen in de representativiteit van LTO. Voor LTO is de nieuwe systematiek van contributie-inning onoverkomelijk.
Verriet: „POV blijft bij haar besluit. Daarmee doen wij recht aan de organisatie. Daarnaast geloven wij in een moderne manier van belangenbehartiging, waarbij sectoren in de lead zijn. En we overkoepelende zaken met elkaar organiseren in een federatiemodel. Andere sectoren kijken met enige jaloezie naar de varkenshouderij, hoe deze haar belangenbehartiging heeft georganiseerd. Die gaan we verder versterken. Liefst in samenwerking met LTO.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: POV, Nieuwe Oogst, LTO