Column: Varkensprijs stijgt met grote stappen
Dat de varkensprijs snel naar boven gaat en ook moet, is voor eenieder nu wel duidelijk. Dat het met reuzenstappen gaat, was niet te voorzien. Maar we zijn er nog niet. In Nederland wil men graag nog voorzichtig zijn, ondanks dat de opbrengst van de onderdelen door export naar het verre Oosten veel meer opbrengt dan in Duitsland.
Als je naar Duitsland kijkt, is een zo lage notering in Nederland een grote schande
Het is echter Duitsland, dat de kar trekt, en zeker niet Nederland dat maar mondjesmaat wil volgen. Veel varkenshouders ergeren zich mateloos aan deze opstelling van de slachterijen en gaan steeds meer over tot export van de varkens. Vooral achter in de week als Duitsland wederom gaat verhogen, is het verschil Nederland-Duitsland te groot om ze in ons land aan te bieden. Afgelopen week was natuurlijk interessant. Vion mocht op maandag de spits afbijten en verhoogde met 12 centen (incl. btw). Dinsdag is er de Duitse Teleporc die de richting aan gaf hoe Duitsland op woensdag gaat noteren. De ze deed plus 14 centen naar 1,62 euro na de plus 13 centen van de vrijdag ervoor. Dat maakte de weg vrij voor een forse verhoging op de woensdag. Dat dit slechts een stijging van 18 centen was, voelde aan als een lichte tegenvaller, maar het was wel een mooie verhoging. Nederlandse slachterijen, die fors achterliepen, verhogen met 9 tot 13 centen naar 1,24 tot 1,25 euro. Als je naar Duitsland kijkt, is een zo lage notering een grote schande en hier gaan ze door meer export nog last mee krijgen.
Op vrijdagmorgen was de vraag wat ging de Boerenvarkensprijs doen. De Duitse Teleporc deed die morgen nog weer een extra 14 centen op de prijs en steeg naar 1,76 euro met als hoogste prijs 1,805 euro. Dat maakte duidelijk dat er meer dan voldoende ruimte was om fors te verhogen. De prijs van de onderdelen gaat ook fors naar boven, met plus 15 tot 30 cent centen en dit alles zorgt ervoor dat de Boerenvarkensprijs zijn notering met 25 centen kon laten stijgen naar 1,75 euro. Nederland moet mee om nog iets in de pas te kunnen blijven met Duitsland. Dat moet eenvoudig kunnen door de veel betere exportmogelijkheden. In Duitsland werden aan het eind van de vrijdagmiddag nog weer varkens verkocht voor 1,80 euro en deze moeten komende week geslacht worden. Dus Nederland en Duitsland zit 55 centen tussen. Tel hier de extra kosten van af en maak voor jezelf de rekensom.
België doet dit keer wel mee en pluste 17 centen en volgt daarmee Duitsland
In de rest van Europa stijgen de varkensprijzen ook, maar niet met dezelfde vaart. Hier gaat het nog van plus 3 tot 5 centen. Dat komt echter omdat de meeste landen niet de bodemprijzen noteerden, zoals hier zijn betaald. België doet dit keer wel mee en pluste 17 centen en volgt daarmee Duitsland. De verwachting voor de komende weken is best wel goed. In Duitsland verwachten ze binnen twee weken toch 2 euro te moeten betalen. Het zou een goede zaak zijn als dit hier ook snel gaat gebeuren, anders wordt het tekort aan varkens in Duitsland door Nederlandse varkenshouders ingevuld.
Biggen gaan in sneltrein vaart mee
De prijs van biggen stijgen nu ook heel vlot en dat is niet zo verwonderlijk, omdat er toch nogal wat stallen niet meer vol lagen. Op de vrije markt is nog nauwelijks een big te koop en daarom kon de Boerenbiggenprijs met 13 euro stijgen naar 46,50 euro. Duitsland deed precies hetzelfde en steeg naar 42 euro. Ook voor de komende weken ziet het er meer dan goed uit voor de biggenprijs.
Voerprijs door de 40 euro grens heen
De prijs van de tarwe ging vrijdag door de 40 euro grens heen en alle andere voeders gingen mee in de forse verhogingen. Volgens ingewijden ligt er in West-Europa maar een voorraad van maximaal 6 weken en dat is natuurlijk zeer zorgelijk na de Russische inval in Oekraïne. Hoe het verder gaat, is afwachten en moeilijk te voorspellen maar dat er nu in een keer met andere ogen naar de voedselvoorziening wordt gekeken, is logisch en ook wel prettig. De reden waarom is en blijft zeer zorgelijk.