EU-cijfers vertekend door congestie
Record aantal varkensslachtingen in 2021
Slachtvarkens zijn momenteel schaars en gewild in de Europese Unie; dienovereenkomstig hebben de prijzen de afgelopen week een sterke sprong omhoog gemaakt. Vorig jaar zag het er echter over lange periodes anders uit. In de meldingsplichtige slachthuizen zijn in 2021 aanzienlijk meer varkens geslacht.
EU-record
Volgens voorlopige gegevens van het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie (Eurostat) werden in 2021 in totaal 249,7 miljoen dieren geslacht door vleesproducenten in de 27 lidstaten, waarvan 4,42 miljoen varkens. Dat waren er 1,8 procent meer dan een jaar eerder en meer dan ooit tevoren. De varkensvleesproductie in de EU bedroeg 23,41 miljoen ton, een stijging van 381.370 ton en daarmee 1,7 procent op jaarbasis. Ook dit was een nieuw record.
Toename Denemarken
Spanje heeft zijn leidende positie als belangrijkste EU-productieland kunnen versterken. Ten opzichte van 2020 steeg het aantal varkensslachtingen daar met 2,37 miljoen dieren oftewel 4,2 procent naar 58,50 miljoen stuks. Volgens Eurostat was er een nog grotere stijging in Denemarken, namelijk 7,2 procent naar 18,53 miljoen dieren.
Benelux ook
Ook Nederland en België noteerden een bovengemiddelde stijging van de varkensslachting, van respectievelijk 3,4 procent naar 17,24 miljoen en 3,9 procent naar van miljoen stuks. De haperende export van biggen en slachtvarkens, vooral naar Duitsland, leidde ertoe dat er in Nederland en België meer dieren werden vetgemest en geslacht.
Daling in Duitsland
In Duitsland daarentegen daalde het aantal varkensslachtingen met 1,54 miljoen oftewel 2,9 procent op jaarbasis tot 51,78 miljoen stuks. Ook de varkensvleesproductie daalde met 2,9 procent tot 4,97 miljoen ton. Voor het overige hebben alleen de drie Baltische staten en Roemenië een daling van het aantal slachtingen in de EU geregistreerd.
Lage varkensprijzen
Voor het lopende jaar verwachten analisten een daling van de varkensproductie in de EU. Lage varkensprijzen - in combinatie met hoge voerkosten - hebben eind 2021 geleid tot een jaar-op-jaar reductie van 4,3 miljoen varkens oftewel 3,0 procent. De zeugenstapel als productiebasis voor de toekomst was op dat moment met 3,6 procent teruggebracht tot slechts 10,85 miljoen dieren.
Congestie
ISN, de belangenvereniging van Duitse varkenshouders, waarschuwt dat bij de beoordeling van de slachtcijfers over 2021 rekening gehouden moet worden met de varkenscongestie eind 2020/begin 2021. Daardoor is het aantal slachtingen aanzienlijk verschoven. ‘Uit de structurele slachtaantallen van Duitse varkens tussen januari en augustus 2021 kon je opmaken dat we in Duitsland evenveel slachtvarkens hadden gehouden als een jaar eerder. Maar dat zou verkeerd zijn. Het aantal slachtingen in Duitsland zou nog sterker zijn afgenomen zonder de inhaalslag dankzij de enorme varkenscongestie begin 2021.'
1 miljoen varkens
Volgens berekeningen van ISN zouden er in januari en februari 2021 meer dan 1 miljoen varkens in de Duitse stallen zijn gehuisvest als gevolg van de varkensopstopping. ‘Deze extra varkens worden nu opgenomen in de slachtstatistieken van 2021 en verhogen het totaal aantal binnenlandse slachtingen.’ ‘De daling van het aanbod zal juist sterker zijn geweest, wat in het lopende jaar veel meer merkbaar zal zijn’, zegt ISN-marktanalist Klaus Kessing over de cijfers. Ook andere Europese landen, zoals Denemarken en Nederland, moesten rond de jaarwisseling 2020/2021 een varkensachterstand wegwerken, wat volgens Kessing ook tot flinke verschuivingen in de slachtstatistieken heeft geleid
.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Agra Europe