Onderzoek naar varianten varkensgriep op Nederlandse bedrijven
Dit gebeurt via een zogenoemde achtergrondsurveillance. Deze is bedoeld om influenza-typen (varkensgriep) die voorkomen op varkensbedrijven te kunnen vergelijken met typen die in de humane diagnostiek worden gevonden. Dit onderzoek is niet bedoeld om influenza bij varkens te monitoren.
Op deze manier kunnen vroegtijdig trends worden waargenomen en indien nodig kan dan meer onderzoek plaatsvinden ook in relatie tot typen of mutaties die bij mensen worden gezien. Het RIVM maakt een plan van aanpak. Het onderzoek is een aanbeveling naar aanleiding van het rapport Bekendam over 'Zoönosen in het vizier' dat in juli 2021 uitkwam.
Meer monitoring
Twee wetenschappers pleitten er half februari tijdens een debat in de Tweede Kamer voor dat in Nederland meer focus moet liggen op de griepvirussen die in de varkenshouderij aanwezig zijn. „Nederland moet veel meer op varkensgriep en vooral op vogelgriep monitoren bij varkens.” Dat stelde pluimveedierenarts Franciska Velkers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over vogelgriep en zoönosen. Volgens haar sluit Nederland de ogen voor de mogelijke risico’s van mutatie als het vogelgriepvirus ook onder varkens rondwaart. Er is nu niets bekend en het is een blinde vlek, waarschuwde zij en moleculair bioloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.