Notering Vion stijgt met 22 cent
De stijging van Vion is wat bescheidener dan de plus van de Duitse slachterijen van 25 cent vorige week. De oorzaak is dat het aanbod in Duitsland veel krapper is omdat onder andere vleesvarkenshouders hun stallen daar leeg houden.
Het aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens ligt in ons land volgens Vion vooralsnog op een normaal niveau, waarbij de geslachte gewichten nog steeds hoog zijn. In diverse Europese landen zijn er grote verschillen tussen de prijsmutaties van de vleesvarkensnoteringen. Waar Duitsland met de plus van 25 cent naar zeggen van Vion een 'extreme' mutatie' heeft gedaan, laten Denemarken met 5,3 cent, Frankrijk met 6 cent en Spanje met 7,4 cent een bescheidenere stijging zien. Omdat Nederland een exportland is, wordt de slachterij geconfronteerd met 'forse concurrentie' uit de zojuist genoemde landen waar de mutaties beduidend lager zijn, aldus Vion. Een hogere stijging zit er dus niet in.
Daarnaast meldt de slachterij dat de situatie bij onze oosterburen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest sterk is gewijzigd. Duitsland ontwikkelt zich van een sterk exporterend land voor varkensvlees steeds verder richting zelfvoorzienend. De afbouw van de exportpositie van de Duitsers is al gaande en wordt nog verder afgebouwd. Duitsland richt zich meer op de thuismarkt met haar eigen prijsdynamiek. 'Waar Nederland in het verleden sterk Duitsland volgde in de mutaties, gaan als gevolg van de gewijzigde situatie in Duitsland de twee landen meer los van elkaar muteren', zo constateert de slachterij.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Willy Wolfkamp
Willy Wolfkamp was tot 2018 varkenshouder in Haarle en in Duitsland. Nu is hij asbestsaneerder bij een bouw/asbestbedrijf. Eerder bekleedde hij binnen de ABTB, LTO en de NVV diverse bestuursfuncties. Vanuit de NVV werd hij actief binnen de noteringscommissie en na het stoppen hiervan ging hij als beheerder van een groepje varkenshouders en handelaren door met de Boerenvarkensprijs en Boerenbiggenprijs. Vanuit die groep pleit hij voor een transparante prijsvorming met daarin een duidelijk stem van de varkenshouder.
Beeld: Vion