Stelling: Wil je je aansluiten bij Team Varkens van Farmers Defence Force?
Team Varkens vindt dat het systeem fundamenteel anders moet, waaronder de varkensnotering. Nillesen: „Deze zou in dezelfde week moeten worden gepubliceerd. Nu moeten boeren afwachten wat ze de volgende week gaan beuren voor de geleverde varkens van deze week. In welke handel zie je zoiets nog? Slachthuizen verkopen grotendeels hun vlees ook twee weken voordat het geslacht wordt. Waarom dan niet een notering die in dezelfde week kan worden gepubliceerd?", vraagt de voorzitter zich af. Waarna hij vervolgt: „De boeren hebben de slachthuizen nodig, maar de slachthuizen ook de boeren. We kunnen niet zonder elkaar en moeten samenwerken. We hebben met diverse slachthuizen gesproken de afgelopen maanden, maar het is moeilijk om ertussen te komen en om over een beter verdienmodel te praten.”
Oplossingen
FDF presenteert drie oplossingen. Een belangrijk element dat steeds terugkomt, is een blokvorming voor slachterijen.
Mark van den Oever, bestuurslid van Team Varkens en zelf ook varkenshouder en fruitteler, licht een optie toe. Bij de eerste mogelijkheid worden bijvoorbeeld 10.000 varkens bij een slachthuis aangeboden. De slachterijen gaan dan vervolgens 0,10-0,15 euro per kilo extra afdracht betalen aan het keurmerk FarmerFriendly, een zelf opgezet concept van FDF waarmee ze voor de Nederlandse boeren een betere prijs voor de producten willen realiseren. Bij een varken van 98 kilo betekent dat dit een bonus van + - 14,70 euro per vleesvarken oplevert. Daarvan gaat 60 procent rechtstreeks naar de boer, de andere 40 procent gaat naar FarmerFriendly voor de doorontwikkeling van het merk en het systeem.
Lees het hele artikel over de plannen van FDF hier.
Uitslag vorige stelling
Op de stelling: 'Moeten we nu gaan werken aan het reguleren van het varkensaanbod' reageerde 409 mensen. 55 procent (225 stemmers) kozen voor de optie 'Nee, dit is niet nodig. Regulatie kan een kostprijsverhogend en negatief effect hebben. Maatwerk per ondernemer'. 45 procent koos voor de optie 'Ja, we moeten nu zorgen dat we straks een systeem hebben om het varkensaanbod eventueel grootschalig te kunnen reguleren'.
De POV ziet er wel wat in om m eventueel een tijdelijke productiebeperking te realiseren, legde Theo Duteeweerd eerder al uit: „Als sector zouden we na moeten denken of we met zijn allen aan de volumeknop moeten draaien om zo een tijdelijke productiebeperking te realiseren en daarmee het aanbod te verminderen. Dit heeft ook alleen zin als we dit met een grote meerderheid van de varkenshouders doen. Dit is een uitdaging die we als POV wel willen aangaan als onze leden dit willen.”
Roy Nillesen, voorzitter van Team Varkens en zelfstandig adviseur in de varkenshouderij, vindt dat geen goed idee. Hij noemt een voorbeeld: van 1.000 naar 800 zeugen gaan werkt volgens hem kostprijsverhogend omdat de afschrijving is ingericht op 1.000 zeugen en niet op 800. „Nederland is daarnaast een exportland. Als we tijdelijk 100.000 zeugen minder inzetten en Spanje 1 miljoen zeugen meer gaat houden dan kunnen we geen meerprijs waarborgen."
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Bas Lageschaar