Tarweprijzen schieten weer verder omhoog
Na Marioepol is Odessa gebombardeerd, een andere belangrijke (haven)plaats voor de export van granen. De markt vreest voor de structurele gevolgen. De blokkering van de haven is verwerkt in de marktprijzen, maar het risico van vernietiging van de Oekraïense transportinfrastructuur, havencapaciteit en gewaspotentieel wordt steeds meer een zorg. Odessa is het hart van de Oekraïense export van granen en oliezaden en de vernietiging van de capaciteit van de haven is een bedreiging voor het marktevenwicht.
India meldt zich voor export
De Indiase regering is in onderhandelingen om de export van tarwe naar Egypte en andere grote tarwe-importeurs zoals China, Turkije en Iran te starten. Ook kleinere afnemers zijn in beeld, zoals Israël en Zuid-Afrika.
Vanwege de relatief lage prijs was er in het verkoopseizoen 2021/22 al veel vraag naar Indiase tarwe, maar dit is de afgelopen weken toegenomen nadat Rusland Oekraïne binnenviel. De export zal de 10 miljoen ton niet overschrijden, wat al erg hoog is voor een land als India, waar tarwe een essentiële grondstof is.
Beperkte capaciteit
Handelsbronnen zeiden ook dat logistiek een hogere export zou kunnen belemmeren, aangezien India een relatief nieuwe tarwe-exporteur is en de huidige capaciteit niet voldoende is. „Er is beperkte capaciteit om de granen in de havens op te slaan. Bijna alle tarwe-export zal gebeuren vanaf de westkust. De oostkust staat altijd vol met rijstexport en het transport via treinwagons en vrachtwagens zal beperkt zijn."
Het hoogste maandelijkse tarwevolume dat India tot dusver heeft geladen, is 975.601 ton, afgelopen januari. Dat betekent dat zelfs in tijden van grote vraag de export niet meer dan 1 miljoen ton per maand bedroeg.