AR verwerkt voor het eerst varkenseiwit in pluimveevoer
Aan het voer worden varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector toegevoegd. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen, aldus AR.
Natuurlijk en gezond
'Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn', is de claim van AR.
Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de pluimveeproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja. Commercieel directeur Johan Schuttert: „AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR als eerste mengvoerleverancier is gestart met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing.”
Gescheiden productie
Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassen in pluimveevoeders. AR onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoeders en in biologische voeders.