Column: Duwen om de prijs verder te laten stijgen
De prijs van de vleesvarkens stijgt nog steeds. Alleen de slachterijen willen het liefst niet verder stijgen, maar een onveranderd zit er absoluut nog niet in. Dat is zo ongeveer de situatie in Nederland. Het aantal geslachte varkens ligt voor het eerst sinds weken weer net onder de 300.000 varkens met een slachtgewicht van 101,4 kilogram. Van een overaanbod is al lang geen sprake meer en omdat het aantal varkens, dat geëxporteerd wordt wekelijks met een paar duizend oploopt, zal er eerder een krapte aan varkens komen dan dat er sprake van een overschot zou kunnen zijn.
Zou het niet zo zijn dat de slachterijen teveel en voor te weinig in het voren hebben verkocht?
Wat dan een grotere stijging nog tegenhoud, is een raadsel. De onderdelen van de varkens stegen afgelopen week met ruim 13 centen en dat hadden meerdere varkenshandelaren ook gezien. Ook deze vonden en dachten dat er een grotere stijging zou kunnen. De Boerenvarkensprijs steeg met 5 centen naar 2,01 euro. Dat er nog een handvol handelaren en transporteurs is, die de wens van de slachterijen verwoorden en een nagenoeg onveranderd voor ogen hadden, deert de Boerenvarkensprijs niet. Even terug komend op het raadsel. Zou het niet zo zijn dat de slachterijen teveel en voor te weinig in het voren hebben verkocht?
In Duitsland lijkt het verhogen wat gemakkelijker te gaan. Afgelopen woensdag steeg de varkensprijs met 7 centen naar 1,92 euro. De Duitse slachterijen volgden, inclusief Vion. Ook de Duitse Teleporc steeg in de afgelopen week, zodat er voor volgende week weer een stijging in het vooruitzicht is. Misschien kunnen ze dan de 2 euro grens nemen. Het aanbod was weliswaar wat hoger dan een week eerder, 16.000 varkens meer, maar het blijft nog steeds zeer krap. Wel steeg het slachtgewicht met 0,6 kilogram. Dus er werden toch wel wat varkens vastgehouden. De totale stijging van de varkensprijs in Duitsland is nu 72 centen en dat is toch een slordige 17 centen meer dan in Nederland.
België kan weer eens niet meekomen met de prijsstijgingen
België kan weer eens niet meekomen met de stijgingen en vinden een plus 2 centen alweer voldoende. Denemarken stijgt 9 centen en dat is voor Deense begrippen fors. Frankrijk pakt er 11 cent bij. Spanje voert wederom de maximale verhoging van 6 centen door en Italië verhoogt haar varkensprijs met 5 centen. In Amerika is de varkensprijs dit jaar inmiddels al met 1 euro gestegen; al daalde afgelopen week de prijs met bijna 3 centen.
Even naar China. Daar blijft de prijs van de varkens maar dalen en dat gaat met de huidige voerprijzen aldaar leiden (of is het lijden) tot inkrimping van de varkensstapel. De vooruitzichten voor de langere termijn lijken beter te worden. De varkensprijs zal meestijgen met de gestegen kosten. Het aanbod is dalende en de vraag naar varkens is er, maar de kosten blijven voorlopig stijgen. Deze zullen een keer moeten worden goed gemaakt en dat maakt dat er de kans is dat we dit jaar de 2,50 euro gaan noteren. Dat slachterijen gaan roepen, dat ze op papier verlies leiden, betekent nog niet dat ze daadwerkelijk verlies hebben geleden. Dat de stijging hen nu te hard gaat, betekent dat ze de verkoopprijzen sneller mee moeten verhogen. We zien het overal. Dus aan het werk.
De biggenprijs stijgt nog wel, maar in een wat lager tempo
De biggenprijs is even wat lastiger. De meerderheid van de vleesvarkenshouders legt gewoon nieuwe biggen op, maar er zijn er ook die het even wat lastiger vinden. Een aantal onzekerheden is hier debet aan. Wat gaat de voerprijs doen? Het risico wordt steeds groter en ook de hoeveelheid geld dat in het bedrijf zit, is enorm veel groter geworden. Dit alles heeft wat invloed op de biggenprijs. De stijging gaat nog wel door, maar in een wat lager tempo. Boerenbiggenprijs stijgt met 1,50 euro naar 60 euro. Ook in Duitsland stijgt de prijs van de biggen. Nu met 2 euro naar 60 euro. Een aantal Duitse mesters leggen even niet meer op en verkopen liever wat van hun graanvoorraad om zo de snelle winst te pakken. Voor de biggenmarkt zijn de vooruitzichten echter nog steeds gunstig met verder aantrekkende biggenprijzen.