'LTO en POV moeten koste wat het kost met elkaar blijven samenwerken'
Volgens de aanwezige leden is er maar één keus: één varkensgeluid. „De varkensboer moet aan het roer blijven en één varkensgeluid laten horen, maar LTO en POV moeten koste wat het kost met elkaar blijven samenwerken”, stelt varkenshouder Jan Doeschot uit het Twentse Ambt Delden (OV). Die mening wordt volgens Doeschot, die voormalige NVV-regiovoorzitter Twente en LTO-lid is, door veel varkenshouders gedeeld. De twist tussen beide organisatie gaat hem persoonlijk aan het hart. Er was volgens hem geen anti-POV of LTO sfeer tijdens de bijeenkomst, maar: „We moeten samen verder. Mijn hart ligt zelf bij de POV, maar als voormalig NVV-er en LTO-lid was ik al een beetje POV-er. Ik heb altijd de combi POV en LTO gewild."
Oproep duidelijk
In de nieuwsbrief van LTO-Noord staat dat er in de zaal veelvuldig complimenten te horen waren over de afgelopen samenwerking. Dirk Bruins reageert in de nieuwsbrief: ‘Als ik terugkijk op deze avond en de diverse telefoontjes, die ik in de afgelopen weken van varkenshouders heb gehad, is de oproep duidelijk. Ik ga me daarvoor inzetten en ik ga er van uit dat dezelfde oproep ook aan het adres van het POV-bestuur wordt gedaan.’
Regio versus landelijk
Net als veel andere varkenshouders kan Doeschot niet precies de vinger leggen op wat het dispuut nu eigenlijk is. Als het om geld gaat, moet dat volgens hem gemakkelijk op te lossen zijn. „De kracht van de LTO zit in de regio’s. In de regio werken POV en LTO goed samen en ik ben meer dan bereid om voor de regionale activiteiten van LTO extra te betalen. Ik krijg echter het idee dat landelijk er meer problemen zijn dan in de regio’s. Maar dat zeg ik als relatief buitenstaander. Soms krijg ik het idee dat de LTO en niet de POV in Den Haag namens de varkenshouderij spreekt. Eerlijk gezegd is het voor ons varkenshouders niet altijd duidelijk wie er in de landelijke lobby de leiding heeft, maar alles wat met varkenshouderij heeft te maken, daarin moet POV in de ‘lead’ zijn. Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof de minister het verhaal van CoViVa aan de kant heeft geschoven. Ik hoor de minister hier nooit meer over en ik vind dat dit verhaal veel meer naar voren gebracht moet worden in Den Haag, bijvoorbeeld tijdens de stikstofdebatten.”
POV namens varkenshouderij
De communicatie over wie wat doet, is volgens Doeschot vaak onduidelijk en hij stelt voor dat LTO en POV afspraken maken over wie de leiding heeft over bepaalde thema’s en dat als het om de varkenshouderij gaat de POV altijd voor de varkenshouders spreekt en niet de LTO. „Wie zit er aan tafel in Den Haag. Op belangrijke punten moet Linda Verriet dat doen. De POV 100 procent in de lead. De boer aan het roer. Dat gaf Eric Douma, een van oprichters van POV, ook aan.”
Corona vertrouwen ondermijnd
Doeschot voelt wel dat er gebrek aan vertrouwen is, maar wijt dat ook aan de afgelopen coronacrisis, waar veel zaken werden besproken via internet en dat heeft volgens hem er voor gezorgd dat er ook een bepaalde afstand ontstond. „Corona heeft het vertrouwen wel ondermijnd. Maar daar moeten we nu overheen stappen. POV en LTO moeten daarnaast ook de vraag stellen hoe ze de niet LTO-liefhebbende varkenshouders weer terug kunnen krijgen en tevreden stellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk en tenminste 80 procent van de varkenshouders bij de POV aangesloten is en blijft. Het varkensgeluid laten horen uit één mond. Dat is de essentie."