'Vleesbelasting blijft een onzalig en contraproductief idee'
'Vlees is niet schadelijk, maar bevat juist voor de mens essentiële vitaminen en aminozuren die niet in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Alleen al daarom zou de overheid vleesconsumptie niet moeten ontmoedigen. Verder wordt er ten onrechte gesteld dat vlees schadelijk zou zijn voor de gezondheid. De Wereld Gezondheidsraad (WHO) geeft aan dat er slechts beperkte aanwijzingen zijn voor een verband tussen het eten van vlees en (darm)kanker', schrijft het belangenbehartigerscollectief in een persbericht.
Onderzoek van slechts een jaar terug
De Vleescoalitie is een samenwerking tussen COV/VNV, POV, SBK, Nevedi, KNS en Vee & Logistiek Nederland. Zij wijzen op eerder, recent onderzoek. 'In februari 2021 publiceerde adviesbureau EY in opdracht van minister Schouten van LNV een rapport over de (on)mogelijkheden van een verbruiksbelasting op vlees. EY concludeerde dat zo’n belasting amper uitvoerbaar is en niet bijdraagt aan het verder verbeteren van het milieu en/of de volksgezondheid.'
Een vleesbelasting raakt met name de lagere inkomensgroepen, denkt de Vleescoalitie. 'Het is zeer twijfelachtig of de fiscale oplossingsrichting zoals een compensatie via het Toeslagenstelsel van de Belastingdienst, een haalbare, uitvoerbare en maatschappelijk aanvaardbare oplossing is. Zonder zo’n compensatie wordt de lagere inkomensgroepen toegang ontzegd tot een belangrijk voedingsbestanddeel (de dierlijke eiwitten) en zal dat impact hebben op de volksgezondheid.'
Minder verkocht
De Nederlandse vleesproductie behoort wereldwijd tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en dierenwelzijn, benadrukken de belangenbehartigers. 'Extra heffingen op de verkeerde plek in de productieketen maken de productie per saldo minder duurzaam. Heffingen op de boerderij jagen de veehouderij Nederland uit, waarna deze elders met meer milieubelasting en minder dierenwelzijn wordt voortgezet. Heffingen op de slachterij maken Nederlands vlees duurder ten opzichte van buitenlands vlees, zonder extra kwaliteit voor de afnemer. Als gevolg daarvan zal in Nederland meer vlees geïmporteerd worden en zal Nederlands vlees minder goed in het buitenland verkocht worden.'