Varkenshouders blijft DGF-heffing dit jaar bespaard
Normaliter stuurt de RVO in maart de varkenshouders een factuur voor de DGF-heffing (Diergezondheidsfonds). Dit jaar blijft hen deze aanslag bespaard. Over 2021 wordt de jaarlijkse bijdrage van de varkenshouders aan het fonds betaald vanuit het in de afgelopen jaren opgebouwde saldo-overschot.
Reserves
Met de inkomsten uit de DGF-heffing worden, naast dekking voor de vaste kosten, ook de noodzakelijke reserves voor het fonds opgebouwd. Dit is noodzakelijk om bij een uitbraak van KVP, AVP, MKZ of de ziekte van Aujeszky snel tot uitbetaling van de vergoeding aan varkenshouders over te kunnen gaan. Het DGF zorgt ook voor maatregelen die de kans op een uitbraak van besmettelijke dierziektes kleiner maakt. Ook neemt het fonds maatregelen bij een uitbraak door: de diergezondheid in de gaten te laten houden en onderzoeken en testen te laten uitvoeren door de Gezondheidsdienst voor Dieren. De NVWA verzorgt bloedmonsters en onderzoek van dieren die mogelijk een besmettelijke dierziekte hebben opgelopen. Daarnaast wordt uit fonds, zoals eerder gemeld, de schade betaald bij ruiming van dieren op besmette bedrijven.
Verdeling kosten
Bij de kostenverdeling is er een balans tussen: ondernemersrisico (veehouder), bescherming van de volksgezondheid (overheid) en bescherming van de sector (overheid en veehouder). Per sector is een plafondbedrag van toepassing voor alle kosten. Daarboven is het risico voor de overheid. Dit beschermt dierhouders tegen te hoge kosten. Houders van meer dan 5 varkens dragen bij aan het Diergezondheidsfonds. Het aantal in een kalenderjaar gehouden varkens wordt bepaald op basis van het aantal dieren dat in het kalenderjaar uit de stal is afgevoerd.
Totale opbrengst
De tarieven voor de diergezondheidsheffing worden voor de jaren 2020 tot en met 2024 zodanig vastgesteld dat de totale opbrengst in die periode voor varkens niet meer bedraagt dan 57,9 miljoen euro. De crisisreserve van het Diergezondheidsfonds bedraagt voor varkens 7,4 miljoen euro.