Column: Varkensprijs maakt pas op de plaats maar handelaren willen naar beneden
De varkensprijs maakt voor de komende week een pas op zijn plaats. Het plafond lijkt voor even bereikt. De verhoging in de afgelopen week ging al met kleine stapjes en de slachterijen hadden steeds meer moeite met het verhogen van de varkensprijs. Dit heeft geleid dat we nu even op de plek rust moeten houden, maar als het aan sommige varkenshandelaren ligt blijft het niet bij een pas op de plaats. Deze willen een stap terug.
Boerenvarkensprijs houdt zijn prijs op onveranderd. Rust is even belangrijk
Wat is er aan de hand? De Nederlandse slachterijen hebben de afgelopen maand een noodzakelijke verhoging door gevoerd van 55 cent en zover ik heb kunnen zien zijn de onderdelenprijzen van de varkens voldoende meegegaan om dit ook terug te verdienen in de verkoop van het vlees. Supermarkten gaan zelfs over tot het extra verhogen van de vleesprijzen en daarmee zou je dus kunnen zeggen dat er nog meer ruimte naar boven komt in de komende tijd. Het aantal geslachte varkens blijft daarnaast ook nog dalen. Vorige week ook weer 1000 varkens minder dan een week eerder met een stabiel slachtgewicht van 101,4 kilogram. Voor afgelopen week zal het aantal nog weleens harder zijn gedaald. Vele handelaren, die eerder veel varkens exporteerden, hebben dit namelijk ook deze week weer gedaan; gezien de reacties van chauffeurs die Nederlandse collega's tegenkwamen bij diverse Duitse slachthuizen. Maar dit dalend aanbod brengt niet wat er werd gehoopt: Een verdere doorstijging van de varkensprijs zodat Nederland het gat met Duitsland wat zou kunnen dichten. De Duitse prijs is namelijk in dezelfde periode met 75 cent gestegen. Sterker nog, een aantal handelaren wenst voor eigen gewin de prijs te verlagen. Wat voor gevolgen dat verder heeft, is even moeilijk te voorspellen, maar het geeft een zeer verkeerd signaal af. De Boerenvarkensprijs weet dat een pas op zijn plaats even gewenst is en houdt zijn prijs deze week onveranderd op 2,01 euro. Rust is even belangrijk.
Duitsland heeft bewust meer varkens gekocht om prijsstijging te kunnen remmen
Wat doet Duitsland? De euforie ebt daar ook wat weg, getuige de daling van de Teleporc prijs van 1 cent op dinsdag en de 4 centen van vrijdag. Woensdag ging de Duitse prijs nog wel naar boven, maar ook niet zo hard meer als waarop was gehoopt. Het bleef bij plus 3 centen en kwam op 1,95 euro. Het aantal geslachte varkens kwam weer op 800.000 dieren met een gelijkblijvend slachtgewicht. Er worden dus geen varkens meer vastgehouden. Het aantal varkens was 28.000 dieren hoger dan een week eerder en daarin zitten dus al wat meer Nederlandse varkens. Duitsland heeft bewust meer varkens gekocht om ook hier de prijsstijging wat te kunnen remmen en voor woensdag staat een onveranderd eraan te komen en daarmee blijft er een groot verschil met Nederland.
In China blijft de prijs dalen en is met 1 cent terug op 1,78 euro
In België blijft de prijs staan op 1,35 euro. Deze prijs krijg ik van Danis België. De prijs in Frankrijk blijft stijgen. Deze week met 4 centen. In Denemarken stijgt de prijs deze week met bijna 7 centen. Daarmee komen ze nu op slechts 35 centen stijging. Spanje en Italië is de stijging respectievelijk 6 centen (maximale stijging) en 5 centen. Deze landen lopen allemaal nog wel achter bij Duitsland, maar in heel Europa wordt de varkensmarkt dus beter. Amerika heeft in twee weken tijd 10 centen van zijn prijs afgedaan, maar staat nog wel ruim boven 2,10 euro. In China blijft de prijs dalen en is met 1 cent terug op 1,78 euro. Een zeer slechte prijs voor Chinese begrippen. Wat gaat er de komende weken gebeuren? De actie van een vijftal Nederlandse handelaren is zeer slecht voor de varkensmarkt. Dwazen zo wil ik ze noemen en als ik de namen krijg, worden ze gepubliceerd. Hopelijk blijft het bij een eenmalige correctie maar of dit tot een verder daling leidt, is moeilijk voorspelbaar.
Vleesvarkenshouders zijn zeer afwachtend met aankoop biggen
Biggen een pas op de plaats. De situatie op varkensmarkt is direct van invloed op de biggenmarkt. Varkenshouders gaan afwachten; al zegt een Duitse slachterij dat ze daar over vier maanden op 2,40 euro zullen staan. Maar ook hier geen garanties. Vleesvarkenshouders en met name in het buitenland zijn zeer afwachtend en dat zorgt ervoor dat de Boerenbiggenprijs gedwongen een pas op de plaats maakt en op 60 euro blijft staan. Voor de komende weken blijft het voor de biggenmarkt nog even afwachten wat de ontwikkelingen zijn van de varkensprijs.