Aldi verhoogt prijzen van vlees en zuivel met 20 tot 50 procent
Vanwege de prijsstijgingen van energie en veevoer is het duurder om de producten in te kopen, Aldi berekent dat nu door aan de consument. De Westdeutschen Allgemeinen Zeitung (WAZ) schrijft dat het gaat om stijgingen van 20 tot 50 procent. „Tarwe en veevoer zijn momenteel de belangrijkste prijsbepalende factoren voor de landbouw”, benadrukte Erik Döbele, nationaal inkoopmanager bij Aldi Süd. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke tarweleveranciers voor de wereldmarkt. Door de oorlog is er momenteel een tekort aan voorraden. Omdat het voeder voor de dieren schaars is, worden er minder varkens, runderen en vooral kippen gehouden in Duitsland.
Ook Aldi Sud (niet actief in Nederland) is genoodzaakt om de prijzen van producten te verhogen. Volgens de prijsvechter worden boeren extra betaald, omdat ze zich niet aan de eerder afgesloten contracten kunnen houden. „Daarom moet de handel reageren", zegt Hoofd Inkoop van Aldi Sud Erik Döbele tegenover WAZ.
Geld moet bij boeren komen
De secretaris-generaal van de Duitse landbouwbond, Bernhard Krüsken, ziet de door Aldi aangekondigde prijsverhogingen voor levensmiddelen als een noodzakelijke en logische stap: „Deze aanpassingen hadden al veel eerder moeten plaatsvinden en weerspiegelen niet alleen de huidige marktverstoringen en kostenstijgingen in de productie, maar ook de eerste kosten van het transformatieproces in de sector. Nu is het ook belangrijk dat het geld niet blijft steken in de afzet- en verwerkingsketen, maar ook bij de landbouwbedrijven terechtkomt.”
Anderen volgen
Alleen al vanwege hun omvang zijn Aldi Süd en Aldi Nord trendsetters als het gaat om prijsstelling in de Duitse foodretai, vertelt Sanktjohanser. „We verwachten dat de verkoopprijzen in de hele handel de komende maanden flink zullen stijgen", zegt algemeen directeur Florian Scholbeck van Aldi Nord. Hetzelfde gold voor de eerste prijsronde na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, die Aldi onlangs voor bijna tien procent van het assortiment aankondigde. Edeka, Rewe, Lidl en anderen volgden al snel, zo schrijft WAZ.
Historisch
De prijsstijging wordt voor Aldi-normen als historisch beschouwd. De discounters uit Mülheim (Sud) en Essen (Nord) verhogen en verlagen meestal de prijzen in kleine stappen. Volgens WAZ vragen boeren en ook slachterij Tönnies in Duitsland al jaren om hogere prijzen voor een beter verdienvermogen, maar merken de voedselproducenten door de gestegen kosten nu alsnog niet veel van de hogere prijzen in de supermarkt.
Lees hier het hele artikel van WAZ, in het Duits of te vertalen via de webbrowser.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: PXhere
Bronnen: WAZ, TopAgrar