Reacties op stikstofbrief: ‘Een dwingende van bovenaf opgelegde aanpak’
Van der Wal stelt in de brief dat het onteigenen van veehouderijen bij stikstofgevoelige natuur niet langer taboe is wanneer vrijwilligheid te weinig oplevert en dat ze de aanpak van stikstof wil versnellen en intensiveren. Eerder lekte al uit dat ze vroege beslissers wil belonen met extra geld voor de verkoop van het boerenbedrijf.
FDF ziet overeenkomsten met eerder rapport
Farmers Defence Force vindt dat de stikstofbrief van Van der Wal verschillende overeenkomsten heeft met een eerder verschenen rapport in mei 2021. De actiegroep schrijft op haar eigen website dat een oplettende FDF-bestuurder een deja vu had tijden het lezen van de brief. Het gaat hier over het rapport (Een duurzaam evenwicht, versnellingsakkoord stikstofemmissiereductie), welke ondertekend is door onder andere LTO Nederland en Natuurmonumenten. In het rapport staat onder andere dat als uit de evaluatie blijkt dat doelen niet gehaald worden, en er nieuwe ruimte nodig is voor natuur of voor ontwikkeling, er meer dwingend gestuurd moet worden op de realisatie van doelen. In dat geval zouden de partijen die het rapport ondertekend hebben bereid zijn om in gezamenlijk overleg met de overheid, op de kortst mogelijke termijn de voorgestelde instrumenten steviger neer te zetten, en aanvullende of aangescherpte maatregelen te treffen.
FDF vindt het schokkend dat LTO Nederland heeft meegewerkt aan het rapport en stelt de belangenbehartiger ook medeverantwoordelijk voor de huidige aanpak van de stikstofcrisis.
LTO Nederland: ‘Plan krijgt dikke onvoldoende’
LTO Nederland voorzitter Sjaak van der Tak reageert met een video op de beschuldigingen van FDF en de video van Mark van den Oever. „Ik dacht in eerste instantie dat dit een verlate 1 april-grap was”, begint Van der Tak in de video. Als Van der Oever gewoon gebeld had met LTO Nederland, had hij volgens Van der Tak kunnen weten dat de belangenbehartiger vindt dat het plan van Van der Wal een dikke onvoldoende scoort om uit het stikstofmoeras te komen. Aan het eind van de video roept Van der Tak FDF op om elkaar niet te overtoepen met filmpjes maar naast elkaar te gaan staan om te werken voor de sector die ze beide belangrijk vinden.
Tekst gaat verder onder video.
LTO reageerde afgelopen vrijdag al op de stikstofbrief van Van der Wal. Toen stelde de belangenbehartiger dat de stikstofcrisis nog niet ten einde zal zijn met deze aanpak. Ook zag de belangenbehartiger in de plannen nog geen oplossing voor de PAS-melders. Dat boeren die snel willen stoppen nabij Natura 2000-gebieden een goed aanbod krijgen, kon wel op goedkeuring van LTO rekenen.
FPG: Saneren helpt Nederland niet uit stikstofcrisis
Federatie Particulier Grondbezit (FPG) mist in de Hoofdlijnenbrief de juiste randvoorwaarden en waarborging om te kunnen blijven investeren. Daarentegen kiest het kabinet vooral voor opkoop en sanering in plaats van voor innovatie en vernieuwing.
FPG ziet in de brief een volgende stap naar een dwingender van boven af opgelegde aanpak. ‘De kaders voor de gebiedsgerichte aanpak lijken door het Rijk en de provincies op voorhand onwrikbaar te worden vastgenageld.’ Dat schrijft Gerbrand van 't Klooster (directeur van FPG) in een persbericht. ‘Dat legt een zware wissel op ondernemers en eigenaren om zelf te komen met passende oplossingen. Door bovendien herhaaldelijk vrijwillige medewerking te ontkrachten door de mogelijkheid van onteigening te benadrukken, wordt de legitimiteit van de bedrijfsuitoefening en de bescherming van eigendomsrechten behalve juridisch ook moreel ter discussie gesteld. Daarmee is de kans op tegenstellingen, verlies van draagvlak en een verdere juridificering groot met alle vertraging en frustratie voor betrokkenen.’
FPG roept het kabinet en provincies op om gebiedsprocessen van onderop serieus te nemen door hen aan het begin van de uitwerking te betrekken en uit te nodige zelf met voorstellen te komen.
Lees de volledige reactie van de FPG via de link.
NAJK: ‘Los het écht op’
Het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact) stelt dat in de brief van minister Van der Wal het woord ‘versnelling’ centraal staat. Daartegenover stelt de minister dat de gebiedsgerichte aanpak ook zorgvuldig moet gebeuren. “De begrippen ‘snel’ en ‘zorgvuldig’ staan veelal lijnrecht tegenover elkaar”, stelt voorzitter van het NAJK Roy Meijer. „NAJK vraagt zich daarom af of snelheid en zorgvuldigheid in dit traject realistisch is. NAJK wil heel graag door, maar het is wel belangrijk dat het proces zorgvuldig wordt doorlopen, zodat het écht wordt opgelost”
De belangenbehartiger voor jonge boeren vindt ook dat het kabinet zich meer moet richten op natuurdoelstellingen in plaats van op de kritische depositiewaarde en betreurt de nadruk op opkoop en eventuele onteigening. Wat NAJK mist in de brief is een economische autoriteit die gaat toetsen of agrarische bedrijven straks sterker uit de GGA’s komen. ‘Jonge boeren willen door, ze willen investeren voor de toekomstige uitdagingen, maar dan moeten zij wel perspectief hebben’, stelt het NAJK.