Column: De rek is even uit de varkensprijs
Met Pasen in het vooruitzicht, en daarmee ook minder slachtdagen, is de rek even uit de varkensnotering. De bevoorrading voor de Pasen is voor het grootste deel al geweest en dus zullen we voor de komende weken op maximaal onveranderde prijzen mogen rekenen.
Ook in Duitsland was weinig tot niets te bespeuren op een betere varkensprijs
Afgelopen week waren er al bijna geen veranderingen in de prijs van de slachterijen en ook in Duitsland, waar de verhogingen vaak toch als eerste door de VEZG worden door gevoerd of doorgedrukt, was weinig tot niets te bespeuren op een betere varkensprijs. Hiermee blijft het houden van vleesvarkens de komende weken verliesgevend. Het aantal geslachte varkens lag afgelopen week op 303.000 stuks en dat is weer 5000 dieren meer dan een week eerder en met 0,2 kilogram hoger slachtgewicht mag je concluderen dat het aanbod toch weer ruim is. Kijk we even naar de Belgische onderdelenprijs ( de Nederlandse heb ik even niet paraat) dan steeg deze toch nog met gemiddeld 3 centen. Het vreemde is dat er wordt gezegd dat de afzet van het vlees wat stroever loopt. De waarheid lijkt te zijn: De prijs van de afzet is even wat minder meer.
In Duitsland is het ook een pas op de plaats. Woensdag bleef de VEZG op 1,95 euro staan en de mutatie was 1,95 euro - 1.95 euro, dus was er ook geen ruimte. De Teleporc was zelfs wat minder op de dinsdag. Deze ging terug van 2 euro naar 1,97 euro en bleef op de vrijdag onveranderd met de aantekening dat de meeste varkens niet werden verkocht. Met andere woorden: De slachterijen vinden de verhoging ook hier voorlopig even voldoende. In België is de situatie niks anders. Slachterijen blijven op onveranderd staan en de onderdelen stijgen zoals gezegd met 3 centen. Denemarken maakt ook een pas op de plaats. Frankrijk steeg de laatste week 2 centen, Italië deed plus 5 centen en Spanje noteerde een plus 5,8 centen en daarmee werd de maximale verhoging niet meer gehaald.
De komende weken zal er waarschijnlijk weinig veranderen op de varkensmarkt. Afnemers vinden het vlees te duur worden. Supermarkten vinden het zelfs onverantwoord om de prijzen verder te verhogen. Het is dan wel vreemd dat de prijzen van koeien en vleeskalveren wel vlot door blijven stijgen en van de varkens niet.
Biggenmarkt blijft voorlopig ook nog op onveranderd staan
De prijs van de biggen wil voorlopig ook niet verder naar boven en de noteringen die het hardst zijn gestegen, moeten weer naar beneden worden bijgesteld. Vleesvarkenshouders zijn namelijk niet altijd bereid om voor deze hoge prijzen te blijven opleggen. Met name de export blijft wat achter en die bepaalt toch mede de prijs. Duitsland, WeserEms hield zijn notering ook op onveranderd blijven staan, net zoals de Boerenbiggennotering die blijft staan op 60 euro.
Hoge eisen stellen en lage prijzen betalen lijkt de normaalste gang van zaken
Waar gaan we heen met deze te lage varkensprijzen. Ik hoor steeds meer geluiden dat de voerrekening niet meer altijd op tijd betaald kan worden en dit moet toch een signaal voor de slachterijen en ook de varkenshandel zijn dat deze te lage prijs zo niet t langer kan. Of dit nu in Nederland of in een ander West-Europees land is, doet weinig ter zake. Hoge eisen stellen en lage prijzen betalen lijkt de normaalste gang van zaken te zijn geworden. We kunnen wel minder varkens gaan houden, maar dan worden de slachtprogramma's naar beneden bijgesteld. Kijk naar Duitsland. Van ruim 1.000.000 varkens per week terug naar minder dan 800.000 dieren en toch zitten de slachterijen vol. Dus dit helpt niet veel. In Europa minder varkens gaan houden, is dit dan de oplossing? Ik durf te wedden dat het vlees dan uit Brazilië gehaald gaat worden of een ander land dat voor lagere prijzen kan produceren. En de eisen? Die tellen dan even niet meer.
We stellen zoveel eisen aan de varkenshouders, mag er dan geen eis zijn dat het vlees niet verkocht mag worden als het onder kostprijs is gekocht bij de varkenshouders. Het eerdere doordraaisysteem van de bloemen en groente veiling, maar dan het overschot op een alternatieve manier afzetten. Dit laatste zou dan wel ten koste mogen gaan van de sector, zodat we toch een balans krijgen in vraag en aanbod. Dan zal je toch met een quotum moeten werken. Doorgaan op deze manier is wachten tot de laatste het licht uit doet. Nu is er altijd een iemand die steevast reageert dat er voldoende verdiend wordt. Dan zal hij het licht wel uitdoen.