Nieuwe wet moet oneerlijke handelspraktijken in voedselsector voorkomen
Boeren en voedselleveranciers krijgen doorgaans te maken met grote afnemers zoals handelaren en supermarkten bij de afzet van hun producten. Die grote afnemers kunnen inkoopvoorwaarden opleggen en deze eenzijdig wijzigen. Kleinere voedselleveranciers kunnen of durven hun afnemers hierop niet altijd aan te spreken vanwege een scheve machtsverhouding. De wet biedt bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken zoals bijvoorbeeld te late betaling en last-minute annulering van bestellingen.
De wet oneerlijke handelspraktijken landbouw is op 1 november vorig jaar ingegaan. Sindsdien moeten nieuwe contracten voldoen aan de wet. Vanaf 15 april 2022 moeten ook de oude contracten zijn aangepast en voldoen aan de wet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verder met het bekend maken van de wet in de sector.
Anoniem melden misstanden
Voedselleveranciers kunnen misstanden melden bij de ACM. De ACM beseft dat een melding de relatie tussen leverancier en afnemer kan schaden. Daarom is anoniem melden ook mogelijk. Ook branche-organisaties, verenigingen of groepen leveranciers kunnen namens hun leden een melding doen. Dat heeft volgens ACM als voordeel dat kleine leveranciers gezamenlijk sterker staan en eventueel ook op die manier anoniem kunnen melden.
Leveranciers kunnen ook melding doen bij de Geschillencommissie Oneerlijke Handelspraktijken Landbouw- en Voedselvoorzieningsketen. De Commissie oordeelt specifiek over het geschil tussen leverancier en afnemer. Zij doet een bindende uitspraak over wie gelijk heeft en kan daarnaast een schadevergoeding toekennen. De procedures bij de ACM en de Geschillencommissie staan los van elkaar.
Vanaf 1 november 2021 kunnen boeren, tuinders, vissers en veel verwerkers van voedsel oneerlijke handelspraktijken melden bij de ACM. Daarnaast publiceert de ACM de prijsmonitor agrarische sector. Die geeft een beeld van hoe de markten werken en welke obstakels er zijn richting een meer duurzame productie.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Autoriteit Consument, Markt