Column: Foute boel op de varkensmarkt
De varkensmarkt verkeert in zwaar weer en moet alle zeilen bij zetten om verdere daling te voorkomen. Het is echter vaak hetzelfde liedje: Het stijgen begint in Duitsland, het dalen begint in Nederland, ook dit keer weer. Het aanbod is in Nederland even wat groter dan normaal (317.000 slachtingen) en zie hier de slachterijen, lees Vion, die grijpen direct de mogelijkheid aan om de prijs eventjes naar beneden bij te stellen.
Varkens doorschuiven om TVL te beuren en nu maar zien dat we ze kwijt worden
Dat het aanbod even wat groter is, doen we ons zelf natuurlijk aan. Varkens doorschuiven om TVL te beuren en vervolgens maar zien dat we ze kwijt worden. Het extra aanbod valt net met de Pasen. Uitval van slachtdagen en ook nog uitval door aanpassingen in slachterijen zorgen ervoor dat de druk groot genoeg is en daarmee kunnen slachterijen een gedeelte van de TVL naar zich toe halen om hun marge op een hoger niveau te krijgen.
Het verhaal is natuurlijk dat de afzet te wensen overlaat, maar als je kijkt naar de prijs van de onderdelen dan lijkt dit mee te vallen. Alles bleef onveranderd behalve de nekstukken die behoorlijk duurder zijn ( 15 tot 20 centen). Na Vion volgden natuurlijk de andere slachterijen, ook met min 5 centen, behalve Van Rooi. Die hield de schade beperkt tot min 3 centen. De Boerenvarkensprijs verlaagt zelfs nog meer. Min 8 centen naar 1,95 euro. Dit komt omdat we de correctie van min 3 centen van vorige week bewust hadden uitgesteld om slachterijen niet aan te zetten tot verlagen. Maar helaas, tevergeefs.
De Belgische prijs gaat normaal met de Duitsers mee, naar beneden volgt het vaak Nederland
Duitsland hield zijn prijs afgelopen woensdag onveranderd. Wel waren de geluiden vooraf niet positief. Een daling van 5 tot 10 centen en er werd zelfs 15 centen genoemd. De VEZG hield de notering echter onveranderd en Tönnies ging daar onmiddellijk in mee. Vion Duitsland had dus weinig keuze en moest ook mee met de onveranderd, die hen werd opgedrongen. Voor volgende week is het maar zeer de vraag of dit zo blijft. Afgelopen donderdag en vrijdag werden er varkens verkocht in Duitsland voor 1,90 euro en dat zou er kunnen duiden dat de prijs daar 5 tot 10 centen zou kunnen gaan dalen. Hopelijk is de macht van de VEZG groot genoeg om dit niet toe te staan. Afwachten dus. De verwachting voor volgende week is ongewis, maar eerlijk gezegd het ziet er niet geweldig uit. De Belgische prijs gaat normaal met de Duitsers mee, maar het volgt Nederland vaak als onze prijs naar beneden gaat en zo gebeurde het met min 4 centen. Denemarken en Spanje noteerden onveranderd. Frankrijk perste er nog een plusje van 0,1 cent uit en Italië zag een stijging van 1,5 cent.
Ook in Nederland is er twijfel om op te leggen met voerkosten van 100 euro
Voor de biggennotering is dit allemaal vervelend nieuws. Door duur voer was er toch al twijfel om op te leggen, maar de daling van de varkensprijs doet er zeker geen goed aan. Exportbiggen brengen beduidend minder op. De Duitsers wisten hun notering nog onveranderd te houden, maar de toeslagen in dat land lopen wel snel terug en daarmee ook de prijs. Ook in Nederland is er twijfel om op te leggen met voerkosten van 100 euro de komende tijd en de onzekerheid of de vleesvarkens eind juli wel voldoende op brengen, is het natuurlijk ook wel lastig. Dus wordt de rekening bij de vermeerderaar neergelegd. De Boerenbiggenprijs daalt met 3 euro naar 57 euro en als de vleesvarkensprijs nogmaals daalt, zal de twijfel nog groter worden en daarmee de druk op de biggenprijs. Begrijpelijk, maar ook zeer vervelend. Voor beide partijen, zowel zeugenhouder als vleesvarkenshouder, zullen de prijzen moeten gaan stijgen om de voerrekening te kunnen blijven betalen en als dit niet binnen korte termijn gebeurt, zal er weer een aantal bedrijven de handdoek in de ring gooien om niet verder in de problemen te komen.