Staghouwer wil verplicht intelligent cameratoezicht in slachthuizen
Het zogenaamde slimme cameratoezicht bestaat uit door kunstmatige intelligentie-ondersteund cameratoezicht. Omdat deze vorm van cameratoezicht nog nieuw is gaan de NVWA en de slachthuizen VanDrie en Vion en eventuele andere partijen dit jaar een pilot starten. In die pilot is aandacht voor cameratoezicht en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Met de pilot wil Staghouwer uitzoeken hoe het systeem dierenwelzijn kan borgen en hoe het NVWA toezicht kan houden op de beelden.
Toegang tot beelden
In het wetsvoorstel zal minister Staghouwer vastleggen hoe de NVWA gebruik kan maken van de beelden bij het toezicht op naleving van de regels. Door een aangenome motie is het voor de overheid te allen tijde mogelijk om camerabeelden uit slachthuizen te beoordelen. Eigendom van de camerabeelden is daarbij niet nodig, toegang ertoe wel.
Indienen wetsvoorstel
Doordat het zogenoemde slimme cameratoezicht een nieuwe ontwikkeling is, neemt het volgens Staghouwer meer tijd in beslag om er een wetsvoorstel voor te schrijven. Staghouwer steeft ernaar het wetsvoorstel in het voorjaar van 2023 te kunnen indienen.
Verlagen slachtsnelheid
Naast onderzoek naar het cameratoezicht laat Staghouwer ook onderzoek doen naar het verlagen de slachtsnelheid in slachthuizen. Staghouwer laat in de brief weten dat juridische grond hiervoor ontbreekt en dat het niet mogelijk is om deze maatregel generiek voor alle slachthuizen te onderbouwen.
Bij een hogere slachtsnelheid in een slachterij kunnen de risico’s voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en de kwaliteit van keuren toenemen, maar deze risico’s hoeven niet per definitie consequenties voor het slachtproces te hebben. Slachterijen kunnen de risico’s ondervangen door specifieke maatregelen te nemen zoals een goede planning van de aanvoer van dieren en het aanpassen van het uitlaadbordes, de wachtruimte, de drijfgangen en technische installaties en keurbordessen.
Onderzoekers bevelen aan om, wanneer een bedrijf de slachtsnelheid wil verhogen, deze slachterij te beoordelen aan de hand van een toetsingskader op alle risico’s die kunnen ontstaan op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en het keurproces. Dit toetsingskader zou in samenspraak met belangenpartijen opgesteld moeten worden.