Slecht nieuws voor PAS-melders?
‘Uitspraak rechtbank Noord-Holland haalt stikstofbank onderuit’
Dat bleek toen de provincie Noord-Holland een natuurvergunning wilde afgeven voor woningbouw in Egmond aan den Hoef. Buurtbewoners tekenden, gesteund door milieubewegingen, protest aan tegen de afgegeven vergunning. En met succes, want het gebruik van stikstof afkomstig uit de stikstofbank via het verlagen van de maximumsnelheid op de snelweg van 130 naar 100 kilometer per uur zou in strijd zijn met de Europese habitatregels.
Failliete stikstofbank?
Bij Egmond aan den Hoef loopt geen snelweg en ligt wel een natuurgebied, waardoor de een-op-een-relatie ontbreekt. Advocaat Valentijn Wösten, gelieerd aan milieuclub MOB, maakte er op zijn persoonlijke blog melding van dat deze uitspraak ook gevolgen heeft voor de legalisatie van PAS-melders, in veel gevallen veehouderijen. Hij noemt de stikstofbank een ‘mini-PAS’ en ‘voorlopig failliet verklaard’.
Wösten: ‘Met het faillissement van de stikstofbank komt ook de legalisatie van de PAS-melders op losse schroeven te staan. Immers, het kabinet is van plan om de PAS-melders op basis van het positief saldo van de stikstofbank te legaliseren. De vraag is echter of de stikstofbank nog wel een deugdelijke basis kan bieden voor legalisatie. Met deze uitspraak van de rechtbank lijkt het niet verstandig daar op voort te bouwen.’
Stikstofclaim
Blaast MOB te hoog van de toren? Melkveehouder en voorzitter van Stichting Stikstofclaim (SSC) John Spithoven denkt van niet. „Wösten heeft zeker een punt. Deze uitspraak is het zoveelste bewijs dat het stikstofbeleid muur- en muurvast zit. Zowel de overheid als ondernemers staan volledig schaakmat. We kunnen momenteel niks en het is de vraag hoe het Rijk zich hieruit gaat redden.”
Ook het zeer nauwkeurig labelen van stikstofruimte in de stikstofbank levert niet al te veel op, denkt Spithoven. „Daarvoor is het nu al te veel een rommeltje. Alles is op de grote hoop gegaan.” De vraag of de stikstofbank failliet is wordt pas écht beantwoord als een nieuw afgegeven vergunning van een PAS-melder wordt aangevochten bij de rechter en dan vervolgens wel of niet standhoudt. „Dat gaat zeker gebeuren, want MOB zit erbovenop.”
Bovendien moet de stikstofbank opnieuw gevuld worden, want het Rijk wil de stikstofruimte door de snelheidsverlaging op de snelwegen alleen nog inzetten voor de natuur. In eerste instantie komt nu de stikstofruimte van de warme sanering varkenshouderij in de bank. Dat is niet voldoende, denkt Spithoven. „Er zal nog iets anders moeten worden bedacht.” Wat precies is momenteel nog niet bekend.