Wereldbank voorspelt grootste prijsstijging voor alle goederen sinds de jaren '70
In Europa wordt aardgas duurder. In 2023 en 2024 dalen de prijzen licht, maar ze blijven hoog. Volgens de Wereldbank werd van april 2020 tot maart 2022 de grootste stijging van de energieprijzen in 23 maanden waargenomen sinds de stijging van de olieprijzen in 1973, toen de prijzen stegen tijdens de spanningen in het Midden-Oosten.
De olieprijzen zullen naar verwachting hoog blijven. In 2024 zal de gemiddelde prijs van Brent-basisolie $100 per vat zijn, wat zal leiden tot grootschalige inflatie. De voorspelling van de Wereldbank voor andere goederen, vooral voedsel, waarvan de waarde sterk zal stijgen, is ook pessimistisch.
De voedselprijsindex van de FAO heeft al het hoogste niveau in 60 jaar bereikt. De tarweprijzen zullen naar verwachting tot recordhoogten stijgen met 42,7 procent, gerst met 33,3 procent, soja met 20 procent, olie met 29,8 procent en kip met 41,8 procentc. Dit alles als gevolg van een vermindering van de export uit Oekraïne en Rusland. Ook meststoffen, metalen en mineralen worden duurder.
„Op middellange termijn kan de verstoring van de bevoorrading als gevolg van de oorlog worden gecompenseerd door andere landen", staat in het rapport. „Tegelijkertijd zou een stijging van 69 procent van de kunstmestprijzen kunnen leiden tot een vermindering van het gebruik van boeren, wat de gewasopbrengsten zal verminderen."
De grondstofprijzen zullen naar verwachting pieken in 2022 en zullen hoger blijven dan eerder werd voorspeld. De vooruitzichten van de grondstoffenmarkten zullen afhangen van de duur van de oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketens die daardoor worden veroorzaakt.
Termijnmarkten
De tarwefutures in Chicago zijn vrijdag prijshoudend geopend. De markt noteerde eenderde opeenvolgende maandelijkse winst, aangezien de krappere wereldwijde voorraden na de Russische invasie van Oekraïne de prijzen ondersteunde. Er lijkt geen reden te zijn waarom de tarweprijzen zouden dalen.
De combinatie van aanbodbeperkingen en een sterke vraag stuwen de prijzen naar recordniveau. Daarnaast zijn er zorgen over ongunstige weersomstandigheden die de Amerikaanse wintertarweproductie schaden. Daar staat wel tegenover dat de groeiomstandigheden in Rusland prima zijn.
Goede vochtreserves in de bodem, een belangrijke factor voor een gezonde ontwikkeling van gewassen, zullen dit jaar de oogst in de belangrijkste tarwe producerende regio's van Rusland ten goede komen. Maisfutures noteerden hoger op Chicago na de voorspellingen van meer buien, die de aanplant in het regenachtige Amerikaanse middenwesten verder zullen vertragen.