Opkoop boerenbedrijven in januari al belangrijk bij aantreden kabinet
DDB diende op 17 januari 2022 een WOB-verzoek in bij het departement Milieu van de Europese Commissie om een verslag te krijgen van de kennismakingsbijeenkomst die minister Henk Staghouwer van LNV op diezelfde datum had met Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu. Het gesprek vond plaats op het verzoek van Staghouwer na het aantreden van het nieuwe kabinet Rutte op 10 januari 2022. Tijdens de bijeenkomst bevestigde Staghouwer dat de regering de ambitie heeft om het stikstofprobleem op een integrale manier aan te pakken. Het besef dat Nederland de milieugrenzen heeft bereikt is er volledig, zo valt te lezen. 'NL heeft een probleem met de waterkwaliteit en het moet zijn veestapel inkrimpen'.
Extensivering belangrijke doelstelling door opkoop
De beoogde maatregelen en de stikstofaanpak die het ministerie voorstelt, zijn een gebiedsgerichte aanpak met regionale bindende doelstellingen, vastgestelde lagere maxima voor mestproductie en over tien jaar een volledig grondgebonden zuivelsector, wat betekent dat melkveebedrijven ofwel hun veestapel moeten inkrimpen ofwel meer grond moeten aankopen. Daarnaast staat er in het gespreksverslag dat extensivering van de landbouw een belangrijke doelstelling is, 'met name door het uitkopen of het beëindigen van landbouwbedrijven, met het oog op het verminderen van de veestapel, maar ook akkerland wanneer de waterkwaliteit dat vereist. Dit zal eerst op vrijwillige basis zijn, maar indien nodig wordt verplichte opkoop niet uitgesloten'.
Krimp geen doel
Het verslag zorgt voor verwarring en onvrede onder boeren, omdat in februari door het ministerie van LNV is aangegeven dat krimp geen doel op zich is. Minister Christianne Van der Wal van Natuur en Stikstof geeft dat in een Webinar op 16 ferbruari ook aan. „Het is een effect van het beleid dat je vaststelt, maar het is niet iets waar we op sturen of als apart doel neerzetten."
'Laten we dit toe? Laten we Staghouwer en Van Der Wal als een houwitser gaten slaan op ons platteland?
Of staan we weer op? Wie nu niet kiest, daarvoor wordt gekozen', schrijven DDB en FDF op hun websites.
Lees het hele gespreksverslag hier.
Reactie ministerie
Het ministerie van LNV laat dit weekend in een reactie op het WOB-verzoek weten dat vrijwillige opkoop één van de maatregelen is van de integrale stikstofaanpak. De woordvoerder verwijst daarnaast naar de hoofdlijnenbrief die op 1 april naar de Tweede Kamer is gestuurd. Op de vraag of krimp van de veestapel als een doel kan worden gezien door het gespreksverslag, komt geen reactie.