Lage varkensprijs en forse krimp veestapel zorgen voor omzetverlies Tönnies
Tönnies doet zoals gebruikelijk geen uitspraken over winst en verlies. Dit is dan ook niet terug te lezen in de toelichting op het jaarverslag.
Naar eigen zeggen was 2021 geen makkelijk jaar voor de grootste slachterij van Duitsland. Door de Covid-19-pandemie waren restaurants, kantines en dergelijke wekenlang of slechts beperkt open en werden groothandels enorm getroffen. Daarnaast bleven voetbalstadions leeg en werden grote feesten en partijen afgelast. Hierdoor nam de Duitse vlees- en worstconsumptie af. AVP zorgt er daarnaast voor dat het concern geen slachtbijproducten, zoals de koppen en de poten, kan exporteren naar Azië. Goede alternatieve afzetmarkten ontbreken volgens Tönnies.
Ontbossingsvrije soja
Ondanks het omzetverlies, is het slachthuis bezig met de toekomst. Zo gaat Tönnies de komende jaren verder met de duurzaamheidsagenda 'T30'. „Het volledig afzien van soja uit regenwoudgebieden en waardevolle savannes in Zuid-Amerika vanaf 2023 is een belangrijke bijdrage aan het redden van belangrijke ecologische hulpbronnen voor de wereld en het klimaat", legt Dr. Wilhelm Jaeger, hoofd landbouw bij Tönnies. „De positieve signalen uit de diervoederindustrie bevestigen onze beslissing".
Het doel is dat de Duitse varkens die aan Tönnies worden geleverd grotendeels worden gevoerd met 'lokale eiwitten' en, in het geval van soja, alleen met gecertificeerde componenten die niet uit ontbossingsgebieden komen. Om het doel te realiseren is Tönnies een gezamenlijk traject gestart met de diervoederfabrikanten.
Vaste arbeidskrachten
Ook op het gebied van personel wil Tönnies stappen blijven zetten. Zo moest de Duitse vleesindustrie in 2021 voor het eerst verplicht, volgens de wet, personeel in dienst nemen. Voorheen waren dit vooral uitzendkrachten die soms moesten leven onder slechte omstandigheden. „Als marktleider hadden we de verandering eerder in moeten zetten", schrijft Clemens Tönnies. Daarom stimuleert de bedrijvengroep ook het transformatieproces van de hele keten. Zo doet Tönnies voor de plaatsing van arbeidskrachten alleen een beroep op de voormalige dienstverleners. De bedrijvengroep zal dit echter ook geleidelijk overhevelen naar haar eigen structuren. Daarvoor heeft het bedrijf al meerdere arbeidsbemiddelingsbureaus opgezet in Servië en Polen. Ook zullen er meer volgen in onder andereRoemenië. Tönnies promoot ook de algemeen verbindende cao.