Amper meldingen over varkens bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren
Het aantal meldingen dat het Vertrouwensloket afgelopen jaar ontving van burgers, erfbetreders en NVWA is licht gestegen ten opzichte van 2020. Voor het eerst ontving het Vertrouwensloket in 2021 meer meldingen van burgers dan van erfbetreders. Dat komt omdat het aantal meldingen over paarden(-pensions) toenam en die meldingen komen veelal van burgers. Burgers melden ook vaker anoniem (71 procent) ten opzichte van de erfbetreders (24 procent).
Het aantal meldingen over paarden is in 2021 gestegen tot 25 procent. De meesten daarvan gingen over paarden gehouden bij een pension. Vanuit de varkenshouderij en pluimveehouderij ontvangt het Vertrouwensloket relatief weinig meldingen. Het Vertrouwensloket denkt dat dit komt doordat die sectoren een meer gesloten stalsysteem hebben. Ruim de helft van de meldingen bij het Vertrouwensloket (54 procent) gaat over rundvee. Met name het aantal meldingen over melkveebedrijven is gestegen.
Risico's
Gebrek aan financiele mogelijkheden of toekomstperspectief kunnen volgens het Vertrouwensloket risico’s opleveren voor het welzijn van dieren. Het niet kunnen voldoen aan noodzakelijke investeringen en/of veranderingen op het bedrijf hoeft geen onwil te zijn. Vaak is sprake van onmacht. Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket: „Ook een bedrijf dat binnen een zoeklocatie ligt voor woningbouw zonder dat de veehouder een aanbod heeft van uitkoop, is minder snel geneigd om een investering in het bedrijf te doen.”
Bekijk hier het jaarverslag van Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.