Internationaal onderzoeksteam gaat antimicrobiële resistentie in varkens bestrijden
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/71/787/29872812646_88270b01dd_o.-detail.jpg)
Het wereldwijde gebruik van antibiotica neemt toe, wat een belangrijke oorzaak is van antimicrobiële resistentie (AMR). De WHO voorspelt dat antimicrobiële resistentie in dertig jaar wereldwijd de derde doodsoorzaak wordt. De varkensproductie is een grote, wereldwijde consument van antibiotica. In dit nieuwe project worden uitgebreide gegevens - verzameld door het bestuderen van varkens - in detail geanalyseerd door de onderzoekers in Wageningen, maar ook door de Deense Aarhus University, University of Copenhagen en Aalborg University, en de University of California. De hoop is dat de samenwerking over instellingen en grenzen heen de nodige expertise, technologieën en dierstudies samenbrengt om nieuwe oplossingen voor dit probleem te vinden.
Onderzoek varkensdarmen
Net als mensen ontwikkelen varkens volgens de onderzoekers kort na de geboorte een complex darmmicrobioom. Veel biggen krijgen alleen diarree bij het spenen. Dit wanneer ze worden gescheiden van de zeug en zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en een nieuw dieet. Biggen zijn dan vatbaar voor darminfecties. Om overdracht van ziekten en het lijden en de dood van biggen te voorkomen, is antibiotica nodig.
„In PIG-PARADIGM vergaren we kennis over hoe we de natuurlijke afweer en immuniteit van de varkensdarm verhogen. Als deze verbetert, vermindert dat diarreeziekten en dus de behoefte aan antibiotica", aldus coördinator, Charlotte Lauridsen, hoogleraar en hoofd van de afdeling Dierwetenschappen aan de universiteit van Aarhus.
Ontwikkeling immuniteit
Antibiotica zijn ontworpen om de bacteriën die varkens ziek maken te doden of de groei ervan te verminderen, maar ze kunnen ook het natuurlijke darmmicrobioom (darmflora – alle micro-organismen in de darm) elimineren, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van immuniteit op jonge leeftijd. In PIG-PARADIGM gaan de onderzoekers onderzoeken hoe delen van het darmmicrobioom, waaronder bacteriën, schimmels, archaea (eencellige micro-organismen gelijkend op bacteriën) virussen, op elkaar inwerken en of veranderingen in de voedingssamenstelling of de omgeving, het darmmicrobioom aantasten. Dit zodat er minder antibiotica nodig zijn en antimicrobiële weerstand wordt vermeden.
Verschillende expertises gecombineerd
In PIG-PARADIGM bundelt Hauke Smidt, Personal Chair bij het Laboratorium voor Microbiologie en Wetenschappelijk Directeur van de UNLOCK Research Infrastructure bij WUR, de krachten met onderzoekers van Host-Microbe Interactomics, Systems and Synthetic Biology en Wageningen Livestock Research. Smidt: „Dit opwindende project met zijn unieke combinatie van expertises opent geheel nieuwe perspectieven voor ons om de interacties van het zich ontwikkelende varken, zijn dieet en zijn darmmicrobioom te ontcijferen en die kennis om te zetten voor gezondere varkens."
PIG-PARADIGM-project
Het project heet Preventing Infection in the Gut of developing Piglets – and thus Antimicrobial Resistance – by disent Angling the interface of DIet, the host and the Gastrointestinal Microbiome (PIG-PARADIGM). De looptijd van het project is vijf jaar: van 2022 tot 2027. De Novo Nordisk Foundation, een internationale stichting die zich richt op medische behandeling en onderzoek, maakt het onderzoek mogelijk met een subsidie van 20,1 miljoen euro. De vijf belangrijkste partijen in het project zijn: Wageningen University & Research, Aarhus University, de University of Copenhagen en Aalborg University in Denemarken en de University of California, Davis in de Verenigde Staten.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: National Human Genome Research Institute
Bron: WUR