Geen besluiten tijdens heisessie 'stikstofaanpak' minister en provincies
Provinciebestuurders kregen het de laatste tijd flink voor de kiezen waar het om het stikstofbeleid gaat. Met name provinciebestuurders van VVD en CDA liepen regelmatig te hoop tegen het Haagse stikstofbeleid. Stikstofminister Van der Wal wil tot 2030 met een ‘gebiedsgerichte aanpak 50 procent stikstofuitstoot bewerkstelligen. Daarvoor heeft het kabinet 25 miljard euro beschikbaar gesteld.
Doelen per gebied
Rijk en provincies stellen per gebied doelen vast die onontkoombaar gehaald moeten worden, is het plan van de minister. In juli 2023 moet in elk gebied duidelijk zijn wat het doel is en hoe dat gehaald wordt. Daarna komt er geld beschikbaar, bijvoorbeeld om boeren te verplaatsen of in het uiterste geval te onteigenen.
Boodschapper slecht nieuws
Als de vrijwillige regelingen niet voldoen komen er meer dwingende maatregelen in beeld. Maar juist daarover is in de provincies grote ergernis ontstaan. De provincies zijn dan namelijk in dat geval de boodschappers van het slechte nieuws. Zij benadrukten dan ook nogmaals de noodzaak van een gebiedsgerichte aanpak. Naast generieke stikstofruimte die nodig is om de stikstofpuzzel in een bepaald gebied te kunnen leggen. „In de ene provincie zijn bijvoorbeeld nu eenmaal veel meer Natura-2000 gebieden dan in de andere", verduidelijkt woordvoerder Meije Gildemacher van het Interprovinciaal Overleg (IPO) dat de twaalf provincies vertegenwoordigt.
Ingewikkeld voor provincies
Gildemacher vertelt dat de heisessie vooral constructief en vruchtbaar was voor de onderlinge verhoudingen. „Waar staan we - Rijk en Provincies, red. - beide voor?” Vervolgt Gildemacher. „Normaal gesproken hebben de twaalf provincies en de minister maandelijks een Bestuurlijk Overleg (BO’s). Dat duurt een uurtje en is helemaal volgepland met besluiten. Dan is er helemaal geen tijd om uitgebreider met elkaar van gedachten te wisselen. Het hernieuwde wederzijds begrip en vertrouwen moet ervoor zorgen dat we tijdens volgende BO’s weer sneller beslissingen kunnen nemen.”
Niets concreets
Concrete besluiten zijn er tijdens de heissessie echter niet genomen. „Daarvoor was het overleg ook niet bedoeld.” Gildemacher vertelt de heisessie van de minister met de twaalf provinciebestuurders - in dit geval de portefeuillehouders Stikstof/ gedeputeerden met stikstof in de portefeuille - al in april was gepland. En dan ook los stond van de recente Hoofdlijnenbrief Stikstof van Van der Wal.
Urgentie gevoeld
Ondanks de jongste strubbelingen ervaren Rijk en Provincie bepaald geen gebrek aan urgentie voor wat betreft de stikstofaanpak, aldus Gildemacher. „De minister ervaart ook dat de wetgeving wel een heel ingewikkeld verhaal is voor de provincies. Zeker als je kijkt naar de 29 vergunningen in Overijssel die vorige week ongeldig zijn verklaard door de Rechtbank. De nietig verklaarde legalisatie van de PAS-melders, ondernemers die volledig te goeder trouw hebben gehandeld en die nu geen kant op kunnen. De minister begrijpt heel goed het probleem.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen