FDF stelt ultimatum voor PAS-legalisatie
De boerenactiegroep dreigde al eerder met een rechtszaak tegen de overheid, omdat de belangenclub vindt dat er onvoldoende vaart wordt gemaakt met het legaliseren van PAS-melders. Het kabinet beloofde eerder PAS-melders te zullen legaliseren, omdat zij op het moment van melden niks fout hebben gedaan.
Natuur
Zij, waaronder veel veehouders maar ook andere bedrijven, deden een melding van extra stikstofuitstoot na bijvoorbeeld een uitbreiding. Sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State in mei 2019 zijn deze meldingen voor de vergunning niks meer waard. Extra stikstofruimte om toch te vergunnen is er niet, omdat volgens Europese regels eerst de natuur in Nederland minder overbelast moet zijn met stikstof.
Boeren die PAS-melder zijn, zitten vaak in onzekerheid. Het eventueel verkopen of overdragen van het bedrijf is lastig, banken werken niet zomaar mee. Ook is er een risico dat provincies van de rechter moeten gaan handhaven op de niet geldige vergunningen. Zo'n uitspraak ligt er al van vier biomassa-centrales (ook PAS-melders) in Overijssel, waarop die provincie direct een brandbrief stuurde naar Van der Wal.
'Falend beleid'
Het bestuur van FDF schrijft: 'Lukt het de minister niet om binnen een maand met een programma te komen dat toereikend is, dan moeten we ervan uitgaan dat ook Rutte IV kennelijk wil volharden in het huidige falende en ontoereikende beleid. In dat geval ziet FDF geen andere mogelijkheid meer dan aan de rechter in een spoedprocedure te vragen de Staat te bevelen op straffe van een dwangsom al die maatregelen te laten treffen die nodig zijn zodat alsnog een toereikend programma zal worden vastgesteld dat concreet zicht geeft op legalisatie van PAS-projecten. De wet geldt immers ook voor de overheid.'
Wordt vervolgd dus.