Varkensmarkt komt in rustiger vaarwater
Na een onnodige hectische week komt de varkensmarkt toch in een iets rustiger vaarwater terecht. Duitsland hield voet bij stuk en noteerde onveranderd op 1,80 euro. Tönnies volgde en Vion moest zijn grote mond even dicht houden en ging toch maar onveranderd noteren. Conclusie: Voldoende druk zetten door varkenshouders en handel wordt beloond.
Over een aantal weken komt de noodzakelijke verhogingen van de varkensprijs
De Nederlandse slachterijen hielden de meeste noteringen op onveranderd, alleen Van Rooi moest er even een centje afhalen. Het aantal slachtingen was blijkbaar exact hetzelfde als de week ervoor, namelijk 308.966 varkens, maar het slachtgewicht daalde fors met 0,6 kilogram. Ook de export van varkens, ruim 20.000 dieren, was weliswaar 8000 stuks lager dan een week eerder, maar dit alles resulteert erin dat de markt redelijk schoon begint te worden. Dit is ook veroorzaakt, omdat er in de afgelopen week ook weer volop werd geëxporteerd voor zeker niet lagere prijzen dan erin Nederland wordt betaald. De komende week is er weer een gebroken week die nog voor even wat druk gaat zorgen. Alles begint er echter op te lijken dat we zeker niet meer gaan zakken en ons over een aantal weken kunnen gaan opmaken voor de noodzakelijke verhogingen van de varkensprijs. De Boerenvarkensprijs blijft voor deze onveranderd op 1,85 euro.
Duitsland hield woensdag zijn prijs strak op onveranderd. Het aanbod daalt licht met 2000 dieren naar 770.000 varkens. Ook in Duitsland, fors dalend slachtgewicht van 0,6 kilogram. Hier zijn geen varkens over en de Duitse slachterijen mogen zich gaan opmaken voor een steeds verder dalend aanbod van 800.000 stuks begin dit jaar naar rond de 700.000 dieren aan het einde van het jaar.
Dat aanbod zal zeker nog verder gaan dalen door de zeer strenge eisen die de Duitse overheid heeft gesteld aan de stallen en milieueisen. Dit zou zomaar een jaarlijkse daling kunnen geven van 50 tot 75.000 varkens per week. Dit moet dan ook weer perspectief gaan bieden, maar ook hier zitten de supermarkten graag voor een dubbeltje op de eerst rang en zal het 5xD wel worden losgelaten om goedkoper vlees in te kopen dat aan minder eisen zal voldoen.
Achter de wolken schijnt de zon
Toch zie ik de eerste zonnestraaltjes weer doorkomen. Sommigen zullen nu denken dat het gemakkelijk praten is als jezelf geen varkens meer hebt, maar toch denk ik dat de eerste volle week na Pinksteren de prijs kan gaan stijgen. Aanbod neemt af, geen gebroken weken meer, vraag zal door het vakantieseizoen gaan toenemen en misschien niet onbelangrijk: Het heft in eigen handen nemen. We hebben het gezien. Een beetje druk en Vion Duitsland laat een daling van 20 centen achterwege. We moeten met een beetje organiseren een beetje meer druk kunnen zetten om in de week van 13 juni de prijs met 20 centen te laten stijgen. Het is ook hard nodig. Laten we dit voorop stellen. Varkenshouders, bel je handelaar en je slachterij met deze eis: 20 centen erbij in juni. Handelaar, doe hetzelfde. Het is ook jouw belang. En, slachterijen, geef het alvast door aan je afnemers. De prijzen zullen gaan stijgen. Dat er mogelijkheden zijn heeft Vion ons laten zien. Ver zien we in Europa dat alleen Italië daalde met 4 centen. Alle andere landen houden het op een onveranderd.
Biggenmarkt is niet gemakkelijk
De biggenmarkt wordt gekenmerkt door een klein overschot wat heel lastig te plaatsen is, als ze al een bestemming krijgen. Ook de export loopt terug door afnemend vertrouwen zowel in Spanje en vooral ook in Duitsland. Dit zorgt altijd voor dalende prijzen. Al is het gevoel dat de bodem wel inzicht komt en mogelijk volgende week al wel zijn. De reden is heel eenvoudig, het vertrouwen begint stukje bij beetje de komende weken weer terug te komen en dan gaan er altijd mensen overstag die nu de stal niet of minder volleggen en dan weer meer biggen gaan kopen. Of dit nu één week gaat duren of twee weken of toch nog drie is moeilijk te zeggen, maar het gaat komen. In deze weken zal de prijs nog een aantal euro’s dalen. Dan kunnen we stabiliseren en als de varkensprijs gaat stijgen, kunnen de biggen ook nog weer wat gaan stijgen. We zijn echter nog niet zover, helaas. De Boerenbiggenprijs moet ook nu nog een veer laten en daalt met 3 euro naar 43 euro. Een bedroevende lage prijs ten opzichte van de kosten.
Marktmacht: Veel over gesproken, weinig bereikt
Niet de sterkste wint altijd, maar vaak de slimste met wilskracht en doorzettingsvermogen. We kijken even naar Oekraïne en Rusland. Ze zijn er nog lang niet maar komen een eind. Voor de varkenshouderij is het vaak niet anders. Slim, wilskrachten en door willen gaan, zijn drie zaken die een hoofdrol spelen. Afgelopen week heeft de Duitse varkenshouderij even laten zien dat als een slachterij het tegengestelde laten zie - dom, niet doortastend en onzorgvuldig - je snel weer thuis bent met je plan van min 20 centen. We kunnen er veel van vinden, maar ik zou het liever omzetten in een kans. Een kans om de gestegen kosten wat van betaald te krijgen. De export van varkens zal weer gaan toenemen. Dit zal de binnenlandse vraag naar varkens doen stijgen en zal het geklaag over slechte opbrengsten van het vlees doen verstommen, want heel vaak volgt de vleesprijs de varkensprijs en niet andersom. De vraag is: Wie pakt het op? Wie begint er met het druk zetten? Het overlaten aan een ander is gemakkelijk maar ook weer dom. Ik zou zelf aan het roer willen staan en dus ook zelf de afspraak met de slachterij willen maken. Plus 20 centen vanaf 13 juni.