Project Familievarken in Venhorst dreigt te sneuvelen
Varkenshouder Ivo Bekkers baalt ervan dat de gemeente de grond wil verkopen waar hij zijn varkenshouderij heeft. Naast een reguliere stal met 2000 vleesvarkens, is hij sinds drie jaar bezig met een pilot van Het Familievarken: een diervriendelijk concept, waarbij de varkens in families bij elkaar leven en van elkaars gedrag leren. Ze kunnen in de bodem wroeten en via een varkenstoilet worden de urine en de mest van elkaar meteen gescheiden. Daarmee wordt het ontstaan van ammoniak in de stal voorkomen en hoeft de vloer niet continu te worden schoongemaakt.
Nog twee jaar nodig
„Ik baal er goed van, want we zouden eigenlijk nog een jaar of twee nodig hebben om de pilot helemaal goed af te ronden”, reageert Bekkers. En daarmee gaat ook publiek geld verloren, want het bedrijf draait mede dankzij een stimuleringssubsidie van 1,8 miljoen euro. Die gaat dan in ieder geval voor een deel in rook op. „De gemeente wil de grond die ik van ze pacht het liefst aan mij verkopen”, erkent Bekkers. „Maar de stallen zijn verouderd en ik zou er veel in moeten investeren om ze up to date te krijgen. Dat is financieel totaal niet haalbaar.”
Decennialang
Bekkers pacht de grond en het onderkomen voor het reguliere varkensbedrijf sinds acht jaar van de gemeente. Maar er heeft al decennialang een varkensbedrijf gezeten. Waarom precies de gemeente de grond nu wil verkopen, kan Bekkers ook niet verklaren. „Ik weet alleen dat ze ervan af willen. Vooral omdat ze zichzelf niet als varkenshouder zien. Maar waarom nu per 1 januari, weet ik ook niet.”
Om tafel
Bekkers over het vervolg: „Het nieuws is nu pas in de media verschenen, dus ik hoop binnenkort met de gemeente om tafel te kunnen om tot een oplossing te komen.” Dat zou eventueel ook verhuizen naar een andere locatie kunnen betekenen voor Bekkers. Maar dat betekent wel een einde aan de pilot met het Familievarken.
Familievarken
Het Familievarken is een consortium waarin varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en stallenbouwers samenwerken bij de ontwikkeling van een stal waarin varkens zonder stress kunnen leven. Het natuurlijke gedrag van de varkens wordt centraal gesteld. Daarbij leren de biggen door het gedrag dat ze zien van oudere varkens.
Vijfjarige pachtbijeenkomst
De gemeente Boekel verwijst in een reactie naar een memo van het College van B&W van 4 mei over de kwestie. 'In 2021 hebben we de gesprekken voor verkoop van Hoekstraat 6/8 aan de familie Bekkers opgestart. Het vijfjarige pachtcontract is afgelopen sinds 13 januari 2022. Het behouden van het eigendom van een IV (intensieve veehoderij) locatie is niet wenselijk. De familie Bekkers geeft aan nu niet over middelen voor aankoop te beschikken.'
'Pachten was wenselijk'
Boekel meldt in de memo ook dat Bekkers had aangegeven dat de locatie aan de Hoekstraat 6/8 binnen een aantal jaren flink verbouwd moest worden om aan de wet- en regelgeving te voldoen. 'Het pachten van de locatie is daarom wenselijk. De Familiestal is nog in ontwikkeling en afhankelijk van subsidies. Zij kunnen nog een aantal jaren vooruit met de huidige subsidie die zij van diverse (overheids-) partijen ontvangen. De mogelijkheid om een nieuwe stal te bouwen is er op dit moment nog niet. In overleg met VOF Bekkers en Familiestal is afgesproken de pachtovereenkomst (die is geëindigd op 13 januari 2022) met één jaar te verlengen. De pachtovereenkomst eindigt dan op 13 januari 2023. Familiestal en familie Bekkers hebben de mogelijkheid om in 2022 aan te geven wat hun plannen zijn voor de locatie Hoekstraat 6/8. Daarbij hebben zij de mogelijkheid om in 2022 aan te geven of zij de locatie willen aankopen na het einde van het pachtcontract.'
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Het Familievarken