Milieuvoorwaarden worden aangescherpt
Demir verwerpt beroep mestbedrijf Fertimass in Maaseik
Demir gaat echter niet in op het vraag om de opgelegde voorwaarden te versoepelen. In beroep bevestigt ze de verstrenging van de milieuvoorwaarden van het mestbedrijf uit Maaseik. Ook het gemeentebestuur van Maaseik was vragende partij om de milieuvoorwaarden aan te scherpen. „Ik verwacht van bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor ons leefmilieu en onze gezondheid”, zegt Demir. „Inbreuken op onze mest- en milieuwetgeving raken iedereen en zijn niet meer of minder dan een aanslag op ons milieu en de gezondheid van alle Vlamingen. Het spreekt dan ook voor zich dat we, zeker bij bedrijven die vermeld worden in gerechtelijke dossiers, het toezicht verhogen en de milieuvoorwaarden aanscherpen waar nodig. In plaats van zich daartegen te verzetten, verwacht ik van bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor ons leefmilieu. Bedrijven die zo sterk tegenspartelen tegen haast evidente maatregelen, blijven op mijn radar staan.”
Mestfraude
Mestbedrijf Fertimass diende begin dit jaar beroep in tegen de strengere milieuvoorwaarden die het departement Omgeving hen wilde opleggen. Die kreeg het bedrijf als gevolg van een onderzoek naar mestfraude. In februari vorig jaar viel het gerecht binnen bij een aantal Vlaamse en Waalse mestbedrijven. Fertikal raakte toen zijn erkenning bij de Mestbank kwijt. Ook bij dochterbedrijf Fertimass werden verschillende overtredingen vastgesteld. De afdeling Handhaving van het departement Omgeving legde Fertimass dwangsommen op en legde de aanvoer van mest tijdelijk stil. Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokken bedrijven loopt intussen nog.
Extra milieuvoorwaarden
Om hen in de toekomst strikter te kunnen controleren, wilde het departement Omgeving extra milieuvoorwaarden laten opnemen in de omgevingsvergunning. Op 2 december zette de Limburgse deputatie daarvoor het licht op groen. Die nieuwe voorwaarden zijn streng. Concreet moeten ze realtime toegang geven tot alle gegevens, moet het bedrijf al zijn transporten en wegingen online registreren en de controlesoftware laten certificeren. Het ijken van meettoestellen moet gebeuren door een externe en onafhankelijke firma. De weegbrug moet uitgerust worden met cameraregistratie en nummerplaatherkenning. Ten slotte gebeurt de aanvoer, aanvaarding en afvoer van mest enkel onder toezicht van een medewerker, die bekend moet zijn bij de overheid. Fertimass legde zich daar niet bij neer en ging in beroep, waardoor de bal in het kamp van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir terecht kwam.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ruth van Schriek