AVP uitbraak op bedrijf van 35 varkens in Baden-Württemberg
Op een agrarisch bedrijf in Forchheim (nabij de Franse grens en de autosnelweg A5 Karlsruhe-Basel) is het AVP-virus aangetroffen. Het bedrijf telt 35 varkens die beschikken over een vrije uitloop. De besmetting is door Friedrich-Löffler-Institut (FLI) en het ministerie van Landbouw van Baden-Württemberg bevestigd. Naar de bron van de besmetting wordt door het FLI en andere instanties nog gezocht. In een persverklaring stelt landbouwminister Peter Hauk het echter dat waarschijnlijk door menselijk handelen het virus op het bedrijf is terechtgekomen.”
Vermoeden AVP
Sinds 19 mei zijn 16 van de 35 varkens gestorven. Omdat er vermoedens van AVP bestonden werden twee varkens onderzocht op de doodsoorzaak. Deze vermoedens werden na een onderzoek door het CVUA in Freiburg bevestigd. Vervolgens zijn alle resterende dieren die nog niet waren gestorven onmiddellijk geruimd.
Andere bedrijven
Conform de regelgeving is onmiddellijk een beperkingsgebied van minimaal drie kilometer rond de getroffen boerderij ingesteld en een toezichtsgebied van minimaal tien kilometer. In het beperkingsgebied zijn twee agrarische bedrijven met in totaal 316 varkens gevestigd en in het toezichtsgebied 58 bedrijven met in totaal 704 varkens. Zes bedrijven met huisvesting in de open lucht of met vrije uitloop moeten hun varkens binnenhouden.
POV: 'Neem geen enkel risico'
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geeft in de wekelijkse nieuwsbrief, waarbij het wijst op de nieuwe besmetting, enkele adviezen mee aan varkenshouders:
* Laat uitsluitend mensen op uw bedrijf toe die er noodzakelijk en beroepsmatig moeten zijn. Zorg ervoor dat alle erfbetreders de hygiënemaatregelen in acht nemen.
* Controleer nauwkeurig of de veewagens die op uw bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als u de indruk heeft dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje, en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden.
* Zorg ervoor dat de R&O-voorzieningen en -middelen op uw bedrijf zodanig in orde zijn, dat een veewagen na lossen van de dieren uw bedrijf goed gereinigd en ontsmet kan verlaten.
* Let goed op met (seizoen) medewerkers uit het buitenland. Voorkom dat buitenlandse werknemers etenswaren meenemen uit hun thuisgebieden.
* Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, hokverijkingsmateriaal) afkomstig uit risicogebieden.
Belangrijke informatiebronnen
POV-website: Achtergrondinformatie en doorverwijzingen zijn te vinden in het dossier Afrikaanse varkenspest.
AVP-preventiescan: spoor het lek op je bedrijf op en dicht ze.