Column: Afwachten op veranderingen van markt en varkensprijs
De varkensprijs is in afwachting van de eerste verhoging in tien weken. Velen van ons willen de prijs wel naar boven kijken, maar het blijft afwachten. In deze korte week is het altijd moeilijk om te bekijken hoe we er nu voor staan. Vele cijfers worden niet bekend gemaakt en je moet het dan hebben van de info die je uit het veld haalt.
De stemming is stukje bij beetje beter aan het worden
De geluiden zijn niet verkeerd; ook al zullen er deze week weer varkens overgebleven zijn waar we volgende week weer wat last van zullen hebben. Op die manier rollen we de maand juni in waarin het straks toch moet gaan gebeuren. Cijfers van aantallen geslacht, slachtgewicht en export zijn zoals gezegd niet voorhanden. Wat we wel zien, is dat de stemming stukje bij beetje beter aan het worden is en dat zie je ook terug in de prijzen in Europa. In Duitsland bleven afgelopen woensdag de prijzen weer onveranderd 1,80 euro. Het slachtgewicht daalde met 0,1 kilogram en het aantal slachtingen lag op 797.000 varkens; een dikke 90.000 slachtingen minder dan een jaar eerder in dezelfde week. Maar, er zijn niet meer varkens.
De Teleporc draait wel, maar er wordt niet geboden op varkens met een minimum prijs van 1,80 euro. Wel worden er de laatste dagen veel varkens verkocht op de marktplaats van Teleporc voor 1,76 euro. De handel komt weer tot leven en dit komt doordat slachterijen weer om varkens zijn gaan vragen. Zoals we weten begint het verhogen van de varkensprijs in de meeste gevallen in Duitsland en het begint erop te lijken dat dit de komende weken weer gebeurt; ook al heeft Nederland veel betere papieren voor export van het varkensvlees. België is vaak een volger, maar ze hadden deze week toch het lef om de prijs met 1 cent te verhogen. Denemarken en Frankrijk hielden hun prijs onveranderd. Spanje kon de prijs verhogen met een halve cent. De Boerenvarkensprijs blijft ook wachten en laat zijn prijs rusten op 1,85 euro. De verwachting is en blijft voor de komende weken een verhoging, maar voor de Pinksteren zal er weinig tot niets gebeuren is de verwachting.
Biggenmarkt is stabiel en moeilijk
Er zijn dan wel niet zoveel biggen over maar die wel over zijn nog steeds moeilijk te plaatsen, al lijkt het erop dat de bodem na deze week wel is bereikt. We zien de laatste dagen vleesvarkenshouders met lege stallen toch wat vragen naar biggen. Nee, geen haast maar als je er toch mee verlegen zit, mag je leveren. Dit resulteert er al in dat de prijs na deze week niet verder meer daalt. De Boerenbiggenprijs daalt nog wel met 2 euro naar 41 euro.
Varkenspest aan de grens van Duitsland met Frankrijk
Weer zet het virus een grote stap. Dit moet haast wel door menselijk handelen zijn gebeurd. Het bedrijf met uitloopvarkens dat driedubbel omheind was, had een paar dagen eerder de dierenarts nog voor controle gehad. Alles leek toen nog gezond. Het is een raadsel hoe dit is gebeurd, want er zijn ook nog geen gevallen van besmette wilde zwijnen. Met een beetje geluk blijft het hier bij één geval al is niks nog zeker. We zien weer hoe grote sprongen het virus maakt. Wees gewaarschuwd. Blijf op je hoede.