Dubbele reiniging en ontsmetting verplicht na AVP-uitbraak in Zuid-Duitsland
In verband met uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in diverse EU-landen onder gehouden varkens, moesten vervoermiddelen voor evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten of herten) die terugkeren of komen uit Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije onmiddellijk na binnenkomst in Nederland al een verplichte tweede reiniging en ontsmetting ondergaan. Vanwege een AVP-besmetting op een bedrijf met 35 vrije uitloopvarkens in Baden-Württemberg is Duitsland op 25 mei toegevoegd aan die lijst.
Deze 2e R&O-verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen (waaronder ook het Verenigd Koninkrijk). Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een 1e R&O plaatsvindt, waarna dit nogmaals gebeurt op een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum. Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, het slachthuis of verzamelcentrum. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.
Oorzaak AVP-uitbraak
De exacte oorzaak van de uitbraak in Forcheim is nog niet bekend. Vermoedelijk is het virus op het bedrijf terechtgekomen door menselijk handelen, zo gaf de deelstaatminister van Landbouw Peter Hauk van Baden-Württemberg vorige week al aan. Het besmette bedrijf ligt op zo'n 500 kilometer afstand van het huidige varkenspestgebied in Oost-Duitsland.
Het afgelopen weekend is de omgeving van de boerderij onder de loep genomen. 20 teams van jagers zochten met twee jachthonden naar karkassen van mogelijk besmette wilde zwijnen rond het getroffen bedrijf. Volgens de jachtvereniging zijn er momenteel geen aanwijzingen voor besmette wilde zwijnen. Om te voorkomen dat ze besmet raken, doet de vereniging een oproep om vooral bij rustplaatsen overgebleven worsten en vlees in gesloten vuilnisbakken te deponeren en niet zomaar in het landschap te gooien.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: NVWA, LTO