Zorgen over import van vlees uit landen waar varkenspest heerst: 'Extreme risico’s'
Freelance journalist Guus Queisen, die onder andere voor Pig Business werkt, kocht dit weekend een reguliere varkenshaas bij de Jumbo in Sittard. Op het etiket was te zien dat het varken was gehouden in Slowakije en geslacht is in Hongarije. De varkenshaas was geleverd door Meat Friends, onderdeel van de Van Loon Group. Queisen zette een foto daarvan op zijn eigen Facebookpagina: 'Door de landbouw ons land uit te jagen maken we ons geheel afhankelijk van het buitenland. Waar dat toe kan leiden ervaren we nu aan den lijve.' Het bericht zorgde voor een stortvloed aan verbaasde reacties en werd ruim 260 keer gedeeld.
Ook het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) kreeg van leden foto's van datzelfde stuk varkensvlees. De belangenbehartiger wijst op het feit dat er in Slowakije en Hongarije Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst: 'Wat mankeert de mensen in deze bedrijven, dat ze zulke extreme risico’s nemen ten koste van de Nederlandse varkenshouders? Er lijkt structureel iets mis te zijn, ten aanzien van het medeverantwoordelijkheidsgevoel, bij deze keten en haar toeleveranciers zoals Meat friends B.V.!', staat in een persbericht.
Risico
FDF-bestuurslid Mark van den Oever, zelf ook varkenshouder, laat in een video weten 'witheet' te zijn en reageert op de ophef. „Hoe kan de Jumbo garanderen dat het met AVP-besmet vlees niet in de natuur terechtkomt? AVP kan tot jaren in bevroren vlees actief blijven. Hoe kunnen ze garanderen dat de wagens ontsmet zijn? Die rijden in die landen op varkensbedrijven en in slachterijen met mogelijk AVP tussen de banden. Vervolgens rijden ze zo weer naar Nederland de snijzaal of slachterij in. Het is toch te gek voor woorden om de hele Nederlandse varkensstapel op het spel te zetten voor het winstbejag van een paar", zegt hij gefrustreerd.
Brief en oproep
FDF gaat Jumbo en Meat Friends B.V. een brief sturen waarin ze een dringend beroep gaat doen om alle import uit AVP-landen te staken. De belangenbehartiger wil daarnaast bij het kabinet van Rutte, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de leden van de Tweede Kamer aandacht vragen om te zorgen dat er een importverbod van varkensvlees uit AVP-landen komt. 'Een besmetting voorkomen, zou op de agenda van álle politieke partijen moeten staan.'
De redactie van Pig Business heeft Jumbo en Van Loon Group maandagochtend ook om een reactie gevraagd. Deze wordt z.s.m. gepubliceerd.
Afrikaanse varkenspest in Hongarije en Slowakije
Uit het laatste rapport van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) blijkt dat er sinds augustus 2019 geen AVP-uitbraken meer zijn geweest onder gehouden varkens in Slowakije. Bij het Animal Diseases Notification System (ADIS) kwam eerder dit jaar wel een melding van AVP binnen op een klein bedrijf met 168 vleesvarkens. De overheid heeft toen direct geacteerd. Verplaatsingen van varkens zijn in de regio's verboden in overeenstemming met de wetgeving.
ADIS meldt dat er tussen 1 januari 2022 en 9 mei 2022 274 gevallen van AVP bij wilde zwijnen zijn vastgesteld in Slowakije. De meest recente melding dateert van 29 april 2022.
Hongarije
Ook in Hongarije heerst er momenteel geen AVP onder gehouden varkens. Wel gaat het virus rond onder wilde zwijnen. Sinds 10 januari zijn 283 AVP-besmettingen bij wilde zwijnen gemeld in Hongarije, waarbij 384 individuele dieren werden getroffen. In 2021 was er een gestage daling van de meldingen van AVP bij wilde zwijnen in Hongarije gedurende het hele jaar, van 615 in januari 2021 tot 12 in oktober 2021, gevolgd door een stijging in november en december. Het aantal gevallen dat dit jaar in de lente werd gemeld, is veel lager dan het aantal meldingen vorig jaar. Volgens OIE wijst dat op effectieve maatregelen voor beheer.