NAJK: ‘Balans tussen diverse aspecten en eerlijk verdienmodel basis toekomstige varkenshouderij’
Dat stelt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in haar deze week gepresenteerde toekomstvisie over de Nederlandse varkenshouderij. „Met deze visie maken wij inzichtelijk hoe wij de varkenshouderij van de toekomst zien en wat wij daarvoor nodig hebben”, legt NAJK-bestuurder Tim van der Mark uit. „De jonge varkenshouders, hebben ambitie en willen verder verduurzamen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn. Daartoe moet wel onze positie in de keten veranderen”, onderstreept Van der Mark.
Nieuwe en duurzame technieken
Volgens het NAJK kunnen, door toepassing van nieuwe en duurzame technieken, ammoniak-, methaan- en fijnstofemissies goed bij de bron worden afgevangen. Het NAJK onderstreept dat de toepassing van dergelijke technieken de basis vormt voor een gezonde omgeving voor mens en dier, zowel binnen als buiten de stal. Door het toepassen van nieuwe technieken zal de milieu-impact van de varkenshouderij beperkt zijn en dient ze energieneutraal te werken. Door de inzet van circulair voer afkomstig van humane restproducten is en blijft de Nederlandse varkenshouderij relevant.
Management
In de NAJK-toekomstvisie maakt de varkenshouder van de toekomst overwogen keuzes en staat bovendien open voor nieuwe inzichten buiten zijn of haar eigen bubbel en durft hiernaar te ondernemen en neemt bovendien de regie over zijn of haar positie in de keten. De ondernemers in de varkenshouderij zijn sterke ondernemers, die zichzelf, de markt en hun omgeving goed kennen en op basis daarvan bewuste en onderbouwde keuzes maken.
Koploper
Het NAJK verwacht ook dat de Nederlandse varkenshouder de mondiale koploper blijft. Vooral door de toepassing van hoogwaardige technische snufjes en brandpreventie zorgt hij 24/7 voor zijn of haar varkens en streeft zo een hoog dierenwelzijn en bedrijfsgezondheid na. Het NAJK is realistisch door te stellen dat het aantal varkensbedrijven zal dalen en meer verspreid zullen worden over het land. Daarbij wordt medewerking van de (gemeentelijke) overheid verwacht.
Schaalgrootte
Bij een eerlijk verdienmodel is de schaalgrootte niet van belang, maar levensvatbaarheid wel, schaalgrootte moet niet meer leidend zijn voor een eerlijk verdienmodel, onderstreept het NAJK. De jonge varkenshouder zal zich meer bewust zijn van de licence to produce en speelt hierop in. De bedrijven worden meer transparanter en er ontstaat meer maatschappelijk begrip.
Hoogwaardig segment
In de visie van het NAJK gaat de Nederlandse varkenshouderij zich richten op hoogwaardige segment op de Europese markt. Ze werkt actiever in ketens waarin alle partijen gelijkwaardig zijn. De tijd waarin alleen grote hoeveelheden tellen is voorbij.
Praktijk
Een visie is mooi, maar hoe gaat die vlieger in de praktijk op. Ook die vraag houdt het NAJK bezig. Een basis daartoe vormt allereerst een gelijk-speelveld binnen Europa waar overal hetzelfde minimum standaard is. Verder goede (bij-)scholingsmogelijkheden op tal van aspecten en goede doorstroming van kennis uit onderzoeken. Verder toekomstbestendige stalsystemen. De ontwikkeling daarvan loopt echter vaak vast op vergunningen en verdienmodellen. Om dit op te lossen zal de wetgeving mogelijkheden moeten bieden om stalsystemen verder te ontwikkelen zonder lange procedures en kosten. Het overheidsbeleid zal stabieler moeten worden en ondernemers juist stimuleren in plaats van alleen maar straffen. Het NAJK vindt ook belangrijk dat er meer ruimte in de keten komt en varkenshouders samen met de markt en de overheid nieuwe marktconcepten ontwikkelen waarin innovatie en dierenwelzijn een duidelijke verdienmodel vormen.