Column: Varkensmarkt is nog even rustig maar stijging komt er aan
Na een maand van stabiele prijzen zijn we nodig toe aan een verhoging, maar dat zal de komende week nog wel niet gebeuren of Duitsland zou moeten vinden dat dit wel kan. De komende week is er nog één slachtdag minder en dan kunnen we weer vol gas verder. Het aanbod wordt zeker niet groter. In de week van Hemelvaart zijn er 251.000 dieren geslacht en de slachtgewichten zijn verder gedaald met 0,4 kilogram tot 99,4 kilogram. Dan gaat het moment er komen dat slachterijen meer moeten bieden. Dit zal komende week nog niet gebeuren, maar volgende week rekenen we daar wel op. Boerenvarkensprijs blijft deze week nog onveranderd op 1,85 euro.
In België stijgt de prijs komende week al wel met 3 centen
We zien in heel Europa dat de prijzen licht stijgend zijn en dat betekent dat de markt er steeds beter voor komt te staan. In België, dat weer steeds meer exportmogelijkheden krijgt, stijgt de prijs komende week al wel met 3 centen. In Spanje, waar een gebrek aan varkens schijnt te zijn, blijft de verhoging nog bescheiden met 0,4 cent en in Italië, waar we weken van daling hebben gezien, daar stijgt de prijs ondanks de AVP met krap 1 cent. Het zijn allemaal positieve tekenen die ons moed moeten geven, maar we hebben ook nog even geduld nodig.
Duitsland, daar is het weinig anders, al vertellen sommigen anders. Bij onze oosterburen daalde het slachtgewicht de afgelopen week ook weer verder. Dit keer met slechts 0,1 kilogram, maar ook dit betekent dat het aanbod wat er was, gewoon weggewerkt is. Duitsland is het land dat de toon voor Nederland vaak aangeeft. Daar zien we ook kleine verhogingen. Op Teleporc met een minimumprijs van 1,80 euro wordt nog niks verhandeld, maar op de marktplaats van Teleporc waar wel wordt gehandeld, zien we een stijging van 2 centen naar 1,78 euro. Het is allemaal nog wel dun en niet zo heel veel. Het is in ieder geval een begin.
Wat de ISN/VEZG de komende woensdag gaan doen, blijft even de vraag. Zelf denk ik nog een week onveranderd. We hebben het echter al eerder gezien dat ze onverwacht met een verhoging gaan komen; puur omdat het nodig is. We wachten af. Kijken dit keer even de wereld over dan zien we overal stijgende prijzen. Canada heeft de weg naar boven ook weer gevonden. Amerika stijgt ook weer en zitten al op ruim 2,40 euro en China zit ook al weer op 2,20 eur, levend dan wel te verstaan.
Op de vrije markt droogt het aanbod biggen op
Hier kunnen we heel kort over zijn. Niet te groot aanbod dat weg gaat voor onveranderde prijzen. Op de vrije markt droogt het aanbod echter op door toch al wat meer vraag tegen betere prijzen. Mocht het zo zijn dat Duitsland de varkensprijs woensdag laat stijgen, dan komen de biggen versneld in een opwaartse spiraal terecht, omdat er een behoorlijk aantal stallen leeg staat en deze snel even gevuld moet worden. De Boerenbiggenprijs blijft nog even onveranderd op 41 euro.
Groot aanbod van zeugen dat niet direct geplaatst kan worden
Het aanbod zeugen is op dit moment dusdanig groot dat de zeugen niet allemaal direct geplaatst kunnen worden. Er zijn op dit moment in Nederland maar zeker ook in Duitsland een behoorlijk aantal bedrijven, dat het bijltje erbij neergooit. Ook grotere bedrijven draaien leeg. Over een halfjaar zal dit ongetwijfeld een behoorlijk effect hebben op het biggenaanbod, maar of dit voldoende rendement gaat opleveren, is en blijft maar zeer de vraag. De eisen die gesteld worden aan het houden van varkens laat de kostprijs voortdurend stijgen en dit vinden we (nog) niet terug in de opbrengstprijs. Hopelijk heeft FDF de oplossing nu gevonden. Het zou goed zijn voor de sector.