LTO waarschuwt varkenshouders wederom op risico's insleep AVP-virus
De vondst van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) op een varkenshouderij in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, op ruim 500 kilometer van de bekende besmettingshaarden langs de Duits-Poolse grens, is voor de LTO aanleiding om haar achterban deze week nogmaals dringend te wijzen op een zeer strikte naleving van alle hygiëne protocollen en om geen enkel risico te nemen.
Protocollen
De regels zijn duidelijk. Laat uitsluitend mensen op uw bedrijf toe die er noodzakelijk en beroepsmatig moeten zijn. Zorg ervoor dat alle erfbetreders de hygiënemaatregelen in acht nemen. Controleer nauwkeurig of de veewagens die op het bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als varkenshouders de indruk hebben dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje, en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden.
Zorg ervoor dat de R&O-voorzieningen en -middelen op het bedrijf zodanig in orde zijn, dat een veewagen na lossen van de dieren het bedrijf goed gereinigd en ontsmet kan verlaten. Let goed op met buitenlandse (seizoen-) medewerkers. Voorkom dat ze etenswaren uit hun thuisgebieden meenemen. Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, hokverrijkingsmateriaal) afkomstig uit risicogebieden.
AVP-preventiescan
De Coalitie Vitale Varkenshouderij roept ondernemers en medewerkers in de varkenssector op om het maximale te doen om te voorkomen dat het AVP-virus ons land bereikt. Gelukkig beschikken al veel Nederlandse varkensbedrijven over een goed niveau van bioveiligheid. Toch is het goed om je eigen protocollen door te lopen en de lekken te dichten om met z’n allen de meest optimale AVP-preventie na te streven. Hiervoor is speciaal de AVP-preventiescan ontwikkeld. Deze scan geeft inzicht hoe het varkensbedrijf te beschermen tegen AVP. De online tool geeft inzicht in de externe en interne bioveiligheid op het bedrijf. Door het beantwoorden van maximaal elf vragen, krijgt elke varkenshouder snelle en gerichte feedback om de bioveiligheid te verhogen.