Terugwerkende kracht bij toetreden tot samenwerkingsverband
Onlangs werd er een hernieuwd besluit gepubliceerd over het met terugwerkende kracht toetreden tot een samenwerkingsverband. In fiscale zin is het al langer toegestaan om hij het aangaan van een samenwerking deze met terugwerkende kracht in te laten gaan. In het besluit is nu een verduidelijking aangebracht over het aangaan van een samenwerking met een bv. Het moment van oprichting van die bv speelt hierbij een doorslaggevende rol.
Partner-bv
Als de resultaten van uw onderneming structureel tot heffing in de hoogste belastingschijf leiden, kan het wijzigen van uw ondernemingsstructuur u mogelijk een belastingbesparing bieden. Eén van de mogelijkheden is het oprichten van een partner-bv. Deze structuur bestaat uit een samenwerkingsverband (vennootschap onder firma of maatschap) tussen één of meer natuurlijke personen en een bv, waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. De natuurlijke personen blijven hierbij participeren als ondernemer voor de inkomstenbelasting, waardoor zij de ondernemersfaciliteiten kunnen blijven benutten. Doordat de bv een aandeel van de onderneming of kapitaal inbrengt in het samenwerkingsverband, kan een deel van de winst toegerekend worden aan de bv. Deze winst wordt tegen het lage tarief in de vennootschapsbelasting belast. De Belastingdienst volgt dergelijke structuren kritisch, maar onder voorwaarden is deze structuur toegestaan.
Voor meer informatie over de partner-bv-structuur, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Bart van Kessel, relatiemanager bij ABAB, via telefoonnummer 0413-336524 of vul het contactformulier in.
Terugwerkende kracht
In het hernieuwde besluit heeft de staatssecretaris aanvullend opgenomen dat voor rechtspersonen, zoals een bv, geldt dat zij de gehele periode van de terugwerkende kracht civielrechtelijk moeten bestaan. Dit betekent dat als u een bv wilt laten toetreden tot een bestaand samenwerkingsverband of een nieuw samenwerkingsverband met de bv wil aangaan, dit niet eerder kan dan de datum van oprichting van deze bv.
Voorheen was het gebruikelijk de intentie om een bv op te richten in het begin van het jaar vast te leggen en te laten registreren bij de Belastingdienst met een intentieverklaring of voorovereenkomst. Met deze intentie kon later in het jaar worden beoordeeld of de bv werd opgericht. Door de registratie van de intentieverklaring of voorovereenkomst kon op een later moment in dat jaar de oprichting van het samenwerkingsverband doorgaans met terugwerkende kracht plaatsvinden naar het moment van deze registratie. Door het nieuwe besluit van de staatssecretaris is wordt dit uitdrukkelijk niet langer aanvaard.
Tijdig oprichten bv
Een partner-bv maakt gebruik van de fiscale voordelen van een ondernemer voor de inkomstenbelasting en het lagere tarief in de vennootschapsbelasting. Een beslissing tot herstructurering van uw onderneming is voor de langere termijn. Deze keuze moet u dus weloverwogen nemen. Zorg er dan ook voor dat u alle voor- en nadelen in beeld heeft.
Zijn uw ondernemingsresultaten structureel boven een bepaald niveau en wilt u een samenwerkingsverband aangaan met een door u opgerichte bv? Dan is het belangrijk dat u deze bv tijdig opricht.
Schakel met uw belastingadviseur om voor u de mogelijkheden en eventuele additionele gevolgen van het met terugwerkende kracht aangaan van een samenwerkingsverband in kaart te brengen.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met Bart van Kessel, relatiemanager bij ABAB, via telefoonnummer 0413-336524 of vul het contactformulier in.
Tekst: Bert van den Kerkhof